Värdefulla gamla klenoder

Politik2013-10-26 06:17
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Försvarsfrågan har åter poppat upp i den politiska debatten och lokalt på Gotland blev den väldigt konkret när de berömda stridsvagnarna nu börjat anlända. Stridsvagnar som körs direkt från färjan till ett nybyggt förråd på Tofta skjutfält. Där ska de förvaras och i händelse av orostider bemannas med personal som flygs hit från fastlandet. Hela planeringen bygger alltså på att det går att använda Visby flygplats, konstigt tänk. Vore jag fiende var nog flygplatsen och hamnen bland det första som skulle sättas ur spel.

Nu finns det politiker som vill återuppbygga det gotländska försvaret med fast personal. I samband med dessa politiska utspel nämns också argumentet med nya jobb och i förbifarten hörde jag för ett tag sedan också en försvarsivrare på lokalradion uttrycka sig ungefär så här: ”Militärtjänsten (lumpen) gör unga grabbar till mogna män och repetitionsövningarna (repmånaderna) gör unga grabbar av mogna män.”

Måste lov att säga att det är väldigt dyra nya jobb och när det gäller det här med lumpen och repmöten är det samma sak: Mycket dyr uppfostringsanstalt för de unga och lika dyr lekstuga för de äldre.

Fick låna en bunt gamla foton från 30-talet av grannen Lars Olsson. Foton tagna av hans gamla släktingar och verkliga klenoder försedda med text på baksidan som berättar om motiven. För just värdet av gamla bilder och vad de kan berätta blev extra tydligt i den omfattande sockenbok om Ardre som Göte Tingström sammanställde för några år sedan med hjälp av just insamlade gamla foton.

Förr var det vanligt att arbetslivet dokumenterades. Det kunde vara lantbruk, industrier, byggen, kontor, grustag, skogsarbete och stenbrott. På dessa bilder syns ofta ett antal anställda högtidligt uppställda för fotografering. Nästan alltid finns något arbetsredskap med, så att man lätt kan se vad det är för typ av arbete som personerna på bilden sysslar med. På lantbruksbilderna är ofta hästarna med, i grustaget kanske en grävmaskin eller lastbil och i stenbrottet en tippvagn på räls.

Dessa bilder är klenoder, men frågan är hur många bilder som plåtas på våra arbetsplatser idag? Nu har nästan alla en mobiltelefon med bra kamerafunktion, men jag är ändå ganska säker på att det inte fotograferas särskilt mycket på jobbet. Tänk efter och ta med kameran en dag. Vad kul för nästa generation att om femtio år kunna se bilder från olika gotländska arbetsplatser. Glöm inte bort att ha med några arbetsredskap. Vad man om femtio år kommer att tycka att datorerna såg konstiga ut 2013. Glöm inte heller de ovärderliga bildtexterna.

Sedan var det förstås det där med arkivbeständigheten hos digitalbilderna i förhållande till vanliga negativ, men det är en annan historia, så låt inte det sätta stopp för fotograferandet just nu. Lycka till!

Men åter till de gamla bilderna i bunten från grannen. Här finns en bild från 30-talet som visar ett antal raska män som är sysselsatta med att resa telefonstolpar. På baksidan är bland annat följande text skriven med prydlig handstil: ”Från den tiden då telefonabonnenterna själva fick underhålla ledningarna som låg utanför den så kallade ”frikretsen”, det vill såga två kilometer från växeln.” Sedan anges noga namnen på alla som syns på vilden och platsen där den är tagen.

Det brukar ju heta att allt går igen och det gäller verkligen detta med sockenbornas eget teleunderhåll. Då var det stolpar och luftledningar, nu handlar det om nedgrävda fiberkablar.

Trevlig helg!