Värdet av veckopeng

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Politik2012-01-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Allt färre svenska barn får vecko- eller månadspeng. Det visar en undersökning från Swedbank, som häromdagen presenterades i Lilla Aktuellt. Fortfarande får merparten av svenskar mellan 7 och 13 år en regelbunden summa på vecko- eller månadsbasis, men vart tredje barn får istället pengar vid behov. På femton år har den gruppen fördubblats.

Vad som funkar bäst i det enskilda fallet är naturligtvis en fråga om både barns och föräldrars önskemål och behov.

Men trenden är inte oproblematisk. Vecko- och månadspeng fyller ett viktigt pedagogiskt syfte, där barn och ungdomar lär sig att hantera och hushålla med en viss given summa pengar. Till barn som istället får pengar vid behov förmedlas ett annat budskap.

Parallellt med att veckopengen blivit mindre vanlig har det regelbundet kommit larmrapporter om ungas relation till den egna ekonomin. Sms-lån och dyra mobilabonnemang har bidragit till att många unga vuxna skuldsätter sig. Ibland talas det också om att betalkort gör konsumtionen mindre begriplig, så att vi inte ser sambandet mellan köpet och pengarna på samma sätt som vid kontantbetalning.

Veckopeng är bara ett av många sätt att lära barn och ungdomar pengars värde. Men i takt med att veckopengen blir mindre vanlig är frågan hur läxan istället lärs ut.

Regelbundet höjs röster för privatekonomi som ämne i skolan. Men allt ansvar är inte det offentligas. Vissa läxor lärs bäst på hemmaplan.