Vårdnadsbidraget försämrar integrationen
Foto:
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Man kan nu konstatera att det till stor del är föräldrar i kommundelar med övervägande invandrarbakgrund som tar tillvara möjligheten. Med konsekvenser som kan bli förödande.
Muhammed Hagifarah som arbetar som medborgarvärd i Rinkeby, är bekymrad när han nu tvingas konstatera att kommunen lägger ner två förskolor i hans område vid Järvafältet. Men då har väl någonting gått snett? Det fattas nämligen inte barn i rätt ålder i området.
"Barn och kvinnor kommer att isoleras" säger Hagifarah till Dagens Nyheter. "Vi måste vara uppmärksamma på hur situationen utvecklas".
Det innebär givetvis inbesparade kommunala kostnader. Ja, men vilka utöver barnvårdarna drabbas? Givetvis främst barnen.
Folkpartiet och övriga i alliansen - utom kristdemokraterna -- insåg tidigt att risken var uppenbar att ett införande av vårdnadsbidraget skulle innebära att invandrarbarnen inte skulle vara de första som knackade på dörren till förskolan, så länge som mamma, far- eller morföräldern fanns hemma i lägenheten och kunde sköta barnpassningen. Och betänker man då att det är just dessa nya medborgare som har de sämsta kunskaperna för att göra sig förstådda och läsa svenska, så är risken överhängande att barnen redan drabbas av utanförskap innan de ens har hunnit börja första klass i grundskolan. Barn behöver språkträning i tidig ålder och det i gemenskap med andra barn. I synnerhet de som har första generationen invandrare som föräldrar.
Folkpartiet har redan tidigt redovisat sin absolut negativa inställning till detta bidrag - både på riks- och lokalplanet. Men tvingades ändå redovisa ett njaa till frågan. Märk väl med förbehållet att kommunerna själva fick det slutliga avgörandet. Här på Gotland drevs beslutet igenom under stor vånda för att inte spräcka alliansen, eftersom kristdemokraterna krävde att få igenom sin enda kvarvarande valfråga. Ett i högsta grad tveksamt beslut visar det sig nu. För den lilla kategori egenföretagare eller andra som väljer att vara hemma med sina barn hemma skulle ett enklare system med skatteavdrag fungera lika bra.
Så idag åker kanske mamma född i Sudan från Gråbo till dagens svenskundervisning och överlåter barnpassningen till mommo, som givetvis gärna vill prata sitt hemlands tungomål med sitt lilla barnbarn. Men var det så det var tänkt - kristdemokrater? Jag tror inte det. Och de flesta av oss tycker nog det vore bättre om barnets mamma först tog vägen förbi förskolan med sina barn, innan det är dags att själv sätta sig på skolbänken. För både hon, hennes make och framför allt barnen måste kunna läsa och tala svenska för att ha en rimlig chans när högkonjunkturen sätter fart på arbetsmarknaden.