Varför ändra något som fungerar bra?

Politik2012-06-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Man ska välja sina strider lyder ett känt ordspråk. Med det menas väl främst två saker. Man ska välja strider man har möjlighet att vinna och där man av en inre stark övertygelse vill strida för sin sak, oaktat om utgången är oviss. Båda hedervärda motiv.

Jag vet inte om det var utgångspunkten för Hanna Westerén (ordförande i socialnämnden) när hon nu tar strid om ändrat huvudmannaskap för äldreboendet Pjäsen.


Pjäsen fungerar bra
För egen del skulle jag inte att välja att ta denna strid. Jag tvivlar på att det är en vinnarfråga för mitt parti Socialdemokraterna och i förlängningen är en" valvinnarfråga". Jag fruktar dessvärre att det är precis tvärtom.

Fakta i målet är att enligt alla som uttalat sig i frågan fungerar verksamheten vid Pjäsen bra. Vissa anser till och med mycket bra. De anställda och de boende förefaller trivas.

De kvalitetsuppföljningar jag tidigare tagit del av, visar att kvaliteten ligger väl i nivå med regionens egna boenden. I en rad tidningsartiklar redovisas att ekonomiskt ligger kostnaderna 8,5 miljoner kronor under regionens beräkningar. Jag träffar rätt mycket gotlänningar däribland en hel del äldre. Har de senaste tre åren deltagit i två studiecirklar som bland annat handlat om äldreomsorgen på Gotland. Är även medlem i en av regionens större pensionärsorganisationer.


Äldreomsorgen kan bli bättre
Det som framkommit är att det finns stora behov och förbättringsområden inom äldreomsorgen på Gotland.

Det har däremot inte vid något tillfälle framkommit kravet att regionen ska ta över äldreboendet Pjäsen. Pjäsen förefaller att vara ett av de goda exemplen på privat företagsamhet inom välfärdssektorn.

Socialdemokraterna accepterar som bekant privata företag om kvaliteten är bra, att inga övervinster slussas till skatteparadis och att full meddelarfrihet gäller för de anställda. En uppfattning jag tror delas av de flesta gotlänningar. Så länge vi tillåter privat ägande kan jag inte se hur vi kan förhindra att riskkapitalister investerar i välfärdssektorn.

Jag ogillar företeelsen, men kan inte se hur vi med lagstiftning kan förbjuda dem. Riskkapitalister är heller inte alltid av ondo.


Ett bra företagsklimat
En ytterligare black om foten blir väl också att regionens redan skamfilade anseende när det gäller att erbjuda näringslivet ett bra företagsklimat, ytterligare försämras.

Hanna Westerén menar att regionen genom övertagandet av Pjäsen kan tillgodogöra sig "effektiviseringar och samordningsvinster". Vari dessa består framgår inte närmare.

Nog borde regionens och de privat drivna äldreboendena kunna samarbeta till nytta för båda och ytterst för de boende.

Jag är fullkomligt övertygad om att de äldreboende som regionen driver i det stora hela fungerar bra. Det jag inte förstår är att ändra på något som fungerar bra.