Varför är förtroendet för våra politiker så lågt?

Politik2013-04-26 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL KOMMENTAR

Resultatet av förfrågan om medborgarnas förtroende för våra lokalpolitiker har nyligen redovisats. Och visar klart på att förtroendet är lågt. Någon tänkbar förklaring har dock inte kommit från något håll. Man hade kanske i vart fall kunnat förvänta sig någon tänkbar förklaring från de vanligtvis talföra ledamöterna i regionfullmäktige. Men så icke. Nu är det historiskt sett inte ovanligt att politiker i allmänhet får dåliga recensioner i tider av åtstramning och svag riksekonomi samt på världsmarknaden. Med återverkningar på den lokala ekonomin. Men kan verkligen orsaken enbart ligga där?

Kan det möjligen vara ett uttryck för politikers oförmåga att genomdriva sina intentioner till samhällets bästa? Något som bäst kan exemplifieras med hur ett möte med ett flertal högt placerade politiker ur såväl majoritet som opposition avslutas med kommentaren ”och nu vet ni återstår det svåraste – att övertyga tjänstemännen”. Att ledningen av tjänstemannakåren i regionen har ett avgörande inflytande i de flesta frågor som kommer på politikernas bord är inte helt obekant. Och kanske inte helt förvånande. Ur tjänstemännens synvinkel utgör de kontinuiteten i förvaltningen. Och är klart medvetna om att vart fjärde år kan det komma en helt ny majoritet med en samling nya världsförbättrare i fullmäktige. Som i sin iver att uppfylla ett antal kanske inte alltid så väl övervägda vallöften har lovat runt. Men som ska visa sig hålla tunt i längden. Det är då tilliten till de folkvalda ställs på sin spets. Och man får höra kommentarer som ”ja men det vet du väl – den politikern är känd för att lova det mesta och är fanken så entusiastisk – men sen händer ingenting, det blir stopp i förvaltningen”.

Det kanske mest beklagliga är att man i solidaritetens namn inom allianser i svåra tider tvingas stödja sin samverkanspart i ett projekt som för stunden har mycket lägre prioritet än att exempelvis få ekonomin på fötter. Men vallöften är tyvärr alliansens klister som i längden kan bli förödande för de egna idéerna och förtroendet från väljarna.

Svag ekonomi över hela världsmarknaden påverkar även de mest trogna väljarnas åsikter. Tyvärr har det alltid visat sig att i djupa ekonomiska svackor frodas extremismen. Det finns alltid någon grupp i samhället som utnyttjar allmänhetens tveksamhet och bekymmer. Vi har sett dem förut. Nazismen under mellankrigsperioden, dagsländan Ny demokrati med snabb sorti från den politiska scenen. Och de nu aktuella Sverigedemokraterna. Som dock här på ön hittills valt att vara helt anonyma, bortsett från en debattör med hemvist i Klintehamn. När SD-sympatisörerna vågar visa upp sina ansikten får vi se vilka de är och kanske även får höra deras kommunala program.

Men intill dess krävs av nämndernas ledning att de står vid sina ord och ser till att de politiska idéerna även resulterar i handling. Även om det ibland är trångt och en aning ostrukturerat i korridorerna.