Varför är regionledningen så tyst?

Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

Politik2012-03-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Alla skolor utom en räddades - men hur länge och vad är beslutet egentligen värt när både ordförande Brittis Benzler (V) och Meit Fohlin (S) i en debattartikel i lördags nästan ber om ursäkt för beslutet och definitivt inte ger några långsiktiga förhoppningar till föräldrar och landsbygdsbor. Är detta beslut lika stabilt som när man förra våren beslöt att Hogrän skola skulle vara kvar och knappt ett år senare nu lägger ned skolan?

Hur tänker BUN-ordförande Brittis Benzler agera mot de chefer som nu går ut och ifrågasätter beslutet öppet? I BUN var Centerpartiet det enda parti som ville att samtliga skolor skulle vara kvar medan Moderaterna ville gå ännu längre än nuvarande majoritet och lägga ned två skolor!

Skolan är en viktig del i samhällsservicen och det var väldigt tydligt på de dialog- och utvecklingsmöten som Centerpartiet anordnade under januari/februari. Nu behövs arbetsro och att elever och föräldrar kan känna trygghet med sin skola.

Varför reagerar de som förespråkar långsam färjetrafik så häftigt när de får mothugg? Tål inte deras argument att granskas eller varför är reaktionerna så kraftiga? Mycket märkligt! Inför valet och nu senast i olika debatter har jag blivit beskylld för att vilja "tysta debatten" om färjetrafiken därför att jag står upp för de gotländska ståndpunkterna som Region Gotland tillsammans med myndigheter och organisationer enats om. Där sägs bland annat trafik på två hamnar varje dag, året runt, med högst tre timmars överfartstid och konkurrenskraftiga "vägpriser" för både gods och persontrafik.

Förespråkarna för långsam trafik använder oftast miljöargumentet för varför vi ska försämra standarden i trafiken.

Jag begriper faktiskt inte detta, mer än att det givetvis är politiskt korrekt att tala miljö. Jag tror inte ett dugg på att långsammare bastrafik är lösningen för att minska kostnader eller spara miljö.

Staten har istället alla möjligheter att i kommande upphandling ställa höga krav på både ny teknik och nya bränslen. LNG ger långsiktigt mer miljövänlig trafik och är troligen betydligt billigare än oljan. LNG-drift på färjorna med inblandning av biogas, producerad på Gotland, är min framtidsbild för ett hållbart trafiksystem i ett nytt färjeavtal.

Trots löften från Trafikverket att ta hänsyn till Gotlands krav har de tagit beslut att tillåta hastigheter mellan 22-28 knop i kommande upphandling. Det innebär en stor risk för långsamma färjor och överfartstider på fyra timmar.

Undrar om de förstår konsekvenserna av det? Beslutet kommer av att regeringen gett uppdraget att trafiken inte får kosta mer sägs det. Är det så måste uppdraget från regeringen till Trafikverket ändras! Varför är regionledning med flera så tysta i denna fråga?

I övriga landet satsas på infrastruktur men Gotlandstrafikens standard ska alltid ifrågasättas. Jag är jäkligt trött på detta. Jag har aldrig hört någon föreslå att vi ska sänka hastigheten på motorvägen mellan Stockholm och Norrköping till traktorfart för att spara bränsle och därmed spara miljön. Nej, bra infrastruktur behövs i hela landet så också till och från Gotland!