Varför äventyra folkhälsan?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ågren började med att resonera kring den svenska folkhälsan i ett historiskt perspektiv. Det kan enkelt konstateras att folkhälsan förbättrats över tid. Flera "reformer" har genomdrivits för att förbättra den svenska folkhälsan.
Vår sjukvård i världsklass
Här kan nämnas vaccin, motböcker, avlopp och social grundtrygghet. Sveriges befolkning har nästan längst livslängd i världen och vår sjukvård är i världsklass. Ihop med Finland ligger vi främst ifråga om säkert barnafödande. Allt detta är positivt.
Vi hemsöks fortfarande av ohälsa till viss del, inte minst psykisk ohälsa. Ändå tycks vi vara på god väg mot god folkhälsa. Det är en trend som inte bör brytas. Jag ser den dock som allvarligt hotad fram över med tanke på de förändringar som är på väg att genomdrivas av den högerstyrda Alliansen.
Folkhälsan är redan idag orättvist fördelad, där människor med lägre inkomster och lägre utbildning generellt mår sämre än högutbildade och höginkomsttagare.
Denna situation kommer att förvärras om den högerstyrda Alliansens slakt av trygghetssystemen fortsätter. Idag kan folkhälsan förbättras ytterligare genom att alla har tillgång till bra sjukvård och nås av kontinuerlig information om hälsofrämjande. Detta skall emellertid inte tas för givet.
Den högerstyrda Alliansen talar mycket om privatisering inom bland annat sjukvården. Det ser jag som en risk för folkhälsan.
Folkhälsan är redan idag orättvist fördelad över befolkningen. Fördelningen kommer definitivt inte bli jämnare när man från det allmänna drar undan stora vårdenheter.
Det är inte ett risktagande enbart ifråga om primärvården, utan också ifråga om den rådgivning och information som hälso- och sjukvården idag bistår med, som då blir tillgänglig för betydligt färre än idag.
Ohälsa av social otrygghet
Det som emellertid betyder än mer för folkhälsan än hälso- och sjukvården är sociala förhållanden. Där ser jag ytterligare en risk.
Den högerstyrda Alliansens försämringar av våra gemensamma trygghetssystem, är förödande för många människor i hela landet. Försämringarna påverkar i högsta grad de sociala förhållandena och därmed också folkhälsan, på ett negativt vis.
Nationella folkhälsokommittén har som en av sina förutsättningar för god folkhälsa att det skall råda jämlika uppväxtvillkor. Om vi har beklagliga skillnader i uppväxtvillkor i dagens Sverige, är det ingenting mot vad vi kommer att ha när den högerstyrda Alliansen är färdiga med sina trygghetsförsämringar.
Försämringar i a-kassa och sjukersättning förändrar radikalt uppväxtvillkoren för många barn, vars föräldrar nu får sänkta ersättningar och därmed inte kan sörja för sina barns väl och ve på önskvärt vis.
Ökade klassklyftor
Den klassiska högerpolitiken syftar till att öka klyftorna genom resursförskjutning till dem som redan har så att de klarar sig. Men folkhälsa kan inte samlas hos en viss grupp.
Därmed blir den nuvarande politiken, om den fortlöper, katastrofal för den svenska folkhälsan. Vi har redan påbörjat resan mot ökade klassklyftor.
Ågren markerade tydligt att de länder där man misslyckats med folkhälsan är de länder där man kan skönja de största sociala skillnaderna. Det om något borde ge våra gotländska högerpolitiker en tankeställare.
Anser våra ledande högerpolitiker att det är värt att stoppa den här positiva utvecklingen. Anser ni att en god folkhälsa och därmed också god tillväxt är värda att äventyra för att kunna genomföra skattesänkningar och privatiseringar?