Varför har kärnfrågan blivit tabu?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Storbritannien, som tidigare var en stor kolproducent, håller på att styra om mot en mer klimatvänlig linje. Miljövännerna är dock skeptiska. Ryggmärgsreaktionerna mot kärnkraft sitter i.
Sådana ideologiska reflexer finns dock knappast i Kina. Även det ett land som präglats av stark inriktning mot kolkraft. Där satsar man nu stort på moderna kärnkraftverk. I dag kommer hela sjuttio procent av Kinas energi från kolkraftsverk, med förödande konsekvenser för världsmiljön. Kina har ju också pekats ut som framtidens störste miljöfiende med tanke på hur landet nu och framför allt om några år kommer att driva upp växthuseffekten. Om landet fortsätter i samma riktning.
Men det vill inte Kina göra. Tidigare har man satsat på jättelika dammbyggen, men det har varit till priset av att miljoner människor har förlorat sina hem. Kärnkraften ses i allt detta som en human, miljövänlig och effektiv energikälla.
Vilket den ju också är. Vår egen svenska kärnkraftsdebatt ter sig mot en internationell fond ganska egendomlig. Här har vi under senare år släckt ned fullt fungerande kärnkraftverk, inte för att modernisera dem utan bara för att de inte skall få vara verksamma. Därför att vi under många år har underhållit en myt om att kärnkraften skulle vara mer miljöfarlig än andra energikällor när det i själva verket är tvärtom.
Centerns Maud Olofsson stod för en stark insats när hon strax före valet åtminstone hjälpligt lyckades desarmera detta ständiga trätoämne inom den borgerliga gemenskapen. Men det handlade om en politisk-praktisk lösning på kort sikt. Vad som fattas Sverige är en genomgripande och mer nutidsanpassad kärnkraftsdebatt som berör den egentliga opinionen snarare än diverse partifunktionärer.
Vi har en mer modern och betydligt mer säker kärnkraftsteknologi tillhanda i dag än vid tiden för omröstningen 1982. Vi har också en helt annan förståelse för kärnkraftens betydelse för att övervinna klimathotet. Ser man till opinionsundersökningarna går de i en tydlig riktning: svenskarna blir mer och mer positiva till kärnkraft.
Alla förutsättningar finns så att säga på plats utom själva debatten. Det är synd. I omvärlden händer det saker. Snart kommer den officiella svenska inställningen till kärnkraft vara lika ålderdomlig som den teknologi vi använder.