Varför inte ta vara på värmen?

Politik2009-03-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den som väljer tåget för miljöns skull kan i dagarna också läsa SJ:s tidning Kupé och fundera lite över energifrågan. I väntan på "framtidens energikälla" vore det naturligt att åtminstone utnyttja den energi som redan finns tillgänglig på bästa möjliga sätt. Exempelvis den värme som uppstår som restprodukt i många industrier.
Sverige är visserligen relativt framgångsrikt på att använda denna, men potentialen är betydligt större och anledningen till att den tillåts gå till spillo är till stor del bristande konkurrens i fjärrvärmenäten.

Man skulle kunna tro att det vore självklart för en tidigare socialdemokratisk miljöminister som Lena Sommestad att se fördelen i att utnyttja energi som redan producerats och därför i praktiken inte bidrar med några ytterligare utsläpp. Men som VD för organisationen Svensk Fjärrvärme agerar hon numera branschintresse och värnar om de existerande fjärrvärmeföretagens marknadsandelar. Hon ser mest problem med att utnyttja överskottsenergin från industrin och oroar sig för att kunderna inte skulle få tillförlitliga leveranser av värme.
Det borde väl i och för sig vara till hennes medlemsföretags fördel om deras eventuella konkurrenter inte klarar att uppfylla kundernas förväntningar. Men så brukar de låta som sitter i monopolställning. Att det sedan är just SJ:s tidning som lyfter fram behovet av konkurrens i fjärrvärmenätet är en smula ironiskt med tanke på den ensamrätt Statens järnvägar har på många sträckor.

En annan möjlig energikälla som Kupé lyfter fram så här i kärnkraftsuppgörelsens kölvatten är att använda kylvatten från kärnkraftverk. Rent tekniskt har det visserligen visat sig svårt att utnyttja vattnet som håller en betydligt lägre temperatur än fjärrvärmevatten. Men helt säkert spelar också det politiska motståndet mot kärnkraften in. Vi ska inte göra oss alltför beroende av kärnkraften, har det hetat, samtidigt som forskning kring nya typer av reaktorer har varit förbjuden.
Förhoppningsvis innebär överenskommelsen mellan allianspartierna att låsningar av den här typen nu är historia. Inte minst ur ett miljöperspektiv är det förstås givet att utnyttja den potential som finns. Något bättre borde man väl kunna använda vattnet till än att värma upp abborren utanför Oskarshamn eller de sälar som i ett kvarts sekel trivdes i ett uppvärmt hägn utanför Forsmark? Det är dumt att elda för kråkorna.