Varför laga det som fungerar?

Politik2011-06-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sveriges konservativa parti tänker förnya sin utrikespolitik. På en presskonferens presenterade Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten fem punkter som ska ligga till grund för en förnyad moderat utrikespolitik.

Men varför ska Moderaterna förnya något som inte behöver förnyas? Om det finns något svenskt parti som kan vara stolt över sin historia av utrikespolitiska ståndpunkter är det Moderaterna.

Vore det inte bättre att lyfta fram att partiet står för samma demokrati och frihetslinje som de alltid gjort? Moderaterna kan visa fram en längre och starkare röd tråd av engagerad och klok utrikespolitik än något annat svenskt riksdagsparti.

Arvid Lindman var på sin tid snabb med att både inse och varna för att nazister och kommunister var samma sak och att Sverige skulle hålla sig undan dem båda. Jarl Hjalmarsson var övertygad demokrat och hans kritik av förhållandena i Sovjetryssland gjorde att Socialdemokraterna blev rädda och motarbetade att Hjalmarsson fick FN-uppdrag.

Både Center- och Folkpartister kallade under 70-talet Moderaterna för äventyrliga eftersom de senare menade att Sverige visserligen var neutralt men hade mer gemensamt med demokratier än diktaturer. Det var på den tiden Olof Palme var kompis med Fidel Castro, och blivande socialdemokratiska statsråd som Birgitta Dahl hyllade massmördaren Pol Pot.

Moderaterna fick ofta klä skott för att vara cyniska när de inte ville stödja vad vänstern kallade befrielserörelser. Men i efterhand har historien visat att dessa rörelser nästan alltid blev till diktaturer. Det goda med konservativa partier är att de kan hålla huvudet kallt när andra dras med av tidsandan. Moderaterna intog en oförsvarbar ståndpunkt i Sydafrikafrågan. Men i de ställningstaganden som kalla kriget ledde till var Moderaterna det enda svenska parti som stod för vad som idag anses vara sunt förnuft.

Visst är det roligt att de nya Moderaterna vill fortsätta att utveckla partiet. Förslagen som kom på presskonferensen var kloka. Det är till exempel bra om Sverige blir bättre på att se miljö-, och internetfrågor som en del av utrikespolitiken.

Men vore det inte bättre att prata om breddning i stället för förnyelse? Ibland blir man trött på att allt hela tiden ska förnyas. Det är en retorik som är hämtad från det moderna näringslivet. Men Moderata samlingspartiet är inte ett börsnoterat företag som måste prestera förändring varje kvartal.

Det är ett hundraårigt liberalkonservativt parti. Dess främsta varumärke är att det stått upp för det goda när andra vacklat. Samma värden som Hjalmarsson och Boman stod för bör även fortsatt vara partiets utrikespolitiska linje.