Varför ökar arbetslöshet, inte fritid?

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Politik2010-03-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu går vi in i fritidens tidsålder! Det förklarade president Kennedy tvärsäkert och optimistiskt i början av 60-talet. Maskinerna skulle komma att utföra alltmer av jobben. Varför fick Kennedy inte rätt? När teknologin utvecklas, varför vadar vi då inte i fri tid?
Historien kunde lära presidenten. Kol var effektivare än ved. Olja visade sig effektivare än kol. Men ökad effektivitet gav inte någon ökad fri tid. I en vinstdriven och inte i första hand behovsstyrd ekonomi innebär ny teknologi endast möjlighet att producera mer, konsumera mer och öka miljöförstöringen. Och alla förväntas vi springa allt snabbare i ekorrhjulet.

Skillnad mellan USA och Europa?
Men grön teknologi? Ja, ta exemplet med pappersbruken. Miljörörelsen tvingade fram en mindre giftig produktion. Vad ledde det till? Produktionen blev renare, effektivare och kunde därför öka. Idag utgör papper en mycket stor del av det samlade avfallet.
Men finns det ändå inte ett visst "förhandlingsutrymme"? En amerikan har per år i genomsnitt arbetat mer än två månader längre än en europé (om han nu inte är en av miljonerna arbetslösa). Amerikanen har bara två veckors semester och längre arbetsdagar.
Samtidigt producerar han/hon i snitt dubbelt så mycket miljöförorening. I Europa ligger semestrarna kring 5-8 veckor och arbetsveckorna är kortare. I Tyskland har man faktiskt fortfarande inte ens helgöppet. Vad är det som gör denna skillnad och vart är vi på väg? Måste det inte vara de starkare fackliga organisationerna i Europa som har lyckats hålla emot och kämpa sig till längre semestrar och kortare arbetstid?
I USA finns det till och med företag som säljer anti-facklig verksamhet till andra företag. Vilken analys har då Mona Sahlin när hon inför den så kallade jobbkongressen hävdade att om var och en stannar kvar tre år längre i arbetslivet så kan vi klara sjukvård, äldreomsorg och pensioner.
På kongressen talar hon om att "varje arbetad timme behövs". Varför ska de som har jobb arbeta längre? De som redan är utslitna i vården fortsätta efter 65? Vart tog sextimmarsdag och kortare arbetsvecka vägen? Dela på jobben.

"Dårarnas tid"
Ska vi gå i den amerikanska fällan och arbeta mer, förorena dubbelt så mycket och ägna oss åt shopping som livsinnehåll? Eller ska vi hålla fast vid kortare arbetstid och längre semestrar. Göra allvar av Kennedys vision. Skulle detta till och med kunna rädda livets fortbestånd på vår planet som är så uppenbart begränsad och därför omöjligt kan tåla en hela tiden ökande resursanvändning, produktion, konsumtion och miljöförorening.
I Kina beräknas nu årligen en halv miljon människor dö av miljöbetingad cancer.
Franny Armstrong som regisserat den ideellt producerade filmen "Age of stupid" (dårarnas tid) undviker i en intervju att svara på frågan om hur hoppfull hon känner sig inför framtiden.
- Det är lite som att man spelar i ett fotbollslag och man inser att man nog inte kommer att vinna. Men man fortsätter ändå att spela.
Lite så känns det ju. Men det måste finnas en väg ut ur ekorrhjulet.