Varför så många fler vårdbesök?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Omorganisationer och besparingsprogram har präglat verksamheten under många år och när det verkade som om man kommit en bit på väg, drar kostnaderna iväg och nu går pekar det mot ett underskott på 60 miljoner för året.
Men lika lätt som det är att konstatera detta, lika svårt är det att komma med lösningar eller enkla förklaringar.
I insändare har man kunnat läsa att personal på sjukhuset vill väcka en debatt om vilken sjukvård vi vill ha. Många tänkvärda ord, bland annat dessa av Anna Olsson som på insändarplats den 11 februari skrev: "Den avancerade vård som idag bedrivs på Visby lasarett kostar pengar. Vad går den årliga notan för läkemedel på och vad är en acceptabel kostnad för dessa läkemedel?
I nuläget är det den ansvariga läkaren som i varje enskilt fall får avgöra om och vilken behandling som ska ges. Gotlands styrande politiker bör fundera över vårdnivån".
Det är förstås totalt orimligt att politiker ska bestämma om vilka behandlingar som ska ges till vilka patienter. Men frågorna är angelägna i en tid då sjukvården kan göra nästan vad som helst. Utvecklingen och nya läkemedel både räddar och förlänger fler och fler liv. Vilket är fantastiskt.
Ibland är dock slutet ändå givet, är det då etiskt förvarbart att satsa stora delar av sjukvårdens resurser på att förlänga enstaka liv som man ändå vet kommer att släckas av sjukdomen? Det är knappt man vågar formulera denna fråga, så "fel" känns det att ens ta upp den.
Det är inte heller en kommunalpolitisk fråga utan en mer övergripande diskussion.
Sjukvårdens underskott handlar inte bara om ökade kostnader för läkemedel i samband med behandlingar. Det handlar om att 6 000 fler än under 2008 sökte hjälp på vårdcentralerna. 2 000 fler lades in på lasarett. 1 200 fler sökte vård på akuten.
Siffror som bara redovisats utan förklaring eller hur stor ökning det handlar om procentuellt. För mig låter det som en enorm ökning? Särskilt som sjukskrivningarna på Gotland samtidigt har minskat dramatiskt.
Vänsterns favoritförklaring till vårdens underskott är de privata vårdcentralerna. De skulle enligt Carina Lindberg kalla patienter till onödiga återbesök enkom för att suga ut pengar ur kommunen. Suck.
Frågan är då vad som varit förklaringen till underskotten tidigare år, under vänsterledning i kommunen då Vårdval Gotland inte ens fanns?