Varför ska lärarna ha högre löner?

Politik2012-10-08 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jämlikhet är inget värde för socialdemokrater numera. Inte när det gäller lönerna för anställda i offentlig tjänst.

Där krävs mycket större skillnader. "Självklart är det viktigt med högre lön för lärare", skriver Meit Fohlin, vice ordförande (S) för Barn- och utbildningsnämnden.

Hon är inte nöjd, lärarna borde ha mycket mer än de 4,2 procent de genomdrivit i löneförhandlingarna. På den konkurrensutsatta delen av arbetsmarknaden har de anställda fått 2,6 procent.

Mer pengar från staten

Barn- och utbildningsnämndens ordförande regionrådet Brittis Bentzler (V) är missnöjd med att GT kopplade lärarnas lönehöjningar till kommunens ekonomi.

Eftersom det inte finns mer pengar måste kommunen säga upp några lärare för att klara lönehöjningar. Hennes lösning är mer pengar från staten. Är det så att den som tänker vänster alltid stödjer alla fackliga krav?

Lärarna har två skäl för sina löneanspråk. De ser att tjänstemän i privata företag, med motsvarande utbildning, har mycket högre lön. Jag minns en lektor på Säve, civilingenjör, som sa att hans kurskamrater då hade 10 000 kronor mer än han i månadslön.

"Hur har de det annars då?" undrade jag. "De har fått hjärtinfarkt allihop", sa han.

Så lärarna borde väl kräva att skolan privatiseras, så de kan få samma löner som i stora företag (och samma löneskillnader!).

Kräver förstatligande

Konstigt nog kräver de förstatligande. Det finns en allmän föreställning att staten har obegränsat med pengar. Vi får väl se om det blir upp till bevis för en socialdemokratisk regering 2014.

Det andra som lyfts fram är att ungdomar väljer bort läraryrket, eftersom lönerna är så låga. Hur går det ihop med allt tal om den höga ungdomsarbetslösheten? Väljer ungdomar att vara arbetslösa hellre än att utbilda sig till lärare med dagens löner? Kan det inte vara så att dagens ungdomar har gått i den här skolan, och de vet hur arbetsvillkoren ser ut.

Lärare måste stå ut med bråkiga och oförskämda elever. "En bra lärare klarar att hantera sånt", heter det bara. Ungdomar i allmänhet känner sig kanske inte säkra på att kunna bli den där superpedagogen. Därför avstår de.

SKL sågas

SKL, som är lärarnas arbetsgivare, sågas jäms med fotknölarna av Freddy Grip från Lärarnas riksförbunds studerandeavdelning. Han vill bli statsanställd. Generaldirektörer har ju höga löner.

Men SKL vet att sjuksköterskorna inte kommer att nöja sig med lägre lönehöjning än lärarnas. Varför skulle de?

De har lika lång utbildning och de flesta skattebetalare tycker nog att deras arbete är lika viktigt. De kan dessutom jämföra sig med läkarnas jättelöner. Bäva månde kommunerna!