Det går mycket känslor i debatten om Nordkalks nya brott i Bunge. Rykten, anklaganden om fusk, känslomässiga utbrott och rena överdrifter sprids från alla håll.
Om vi skulle ta och reda ut det hela. Varför har vi en stenindustri på Gotland?
Kalken som Nordkalk producerar är den enda på nära håll som duger till stålindustrin. Det finns liknande kalkfyndigheter i Polen, men där är logistiken ut till Östersjön alldeles för dålig. Nästa lämpliga fyndighet ligger i Kroatien. Miljövännerna kan ju fundera på om det är bättre att frakta kalk från södra Europa till Norrlands järnbruk än att ta det från Gotland. Eller ska vi lägga ner järnverken också?
Hårda krav nödvändiga
Naturligtvis ska vi ställa hårda krav på stenföretagen. Myndigheterna har delvis agerat oproffsigt, inte minst det senaste när länsstyrelsen anmodar Nordkalk att de måste redovisa hur de ska lösa avrinningen genom den väg de bygger.
Varför har de inte ställt det kravet tidigare? Alla som kan något litet om skogsavverkning vet att det blir djupa spår i skogar där det är blött, speciellt en sommar som denna. Spår som det går ganska enkelt att plana ut efter avverkningen.
Anna Ardin provocerar naturligtvis i sin ledare den 9 augusti med ett mardrömsscenario där Fårö säljs i bitar (sic). Sanningen är tyvärr ännu värre. Det går ett antal arbetslösa i "jobbutbildning" och som därför inte syns i arbetslöshetsstatistiken. De 2 800 öppet arbetslösa är därför närmare det dubbla. Jag saknar ännu jobbalternativ som kan ersätta stenjobben. Den dagen de kommer ska även jag helhjärtat säga nej till brytningen. Men det kan jag inte nu fullt ut när jag vet hur det ser ut.
Cementa näst på tur?
Cementas brytning har också ifrågasatts på File hajdar och de pumpar ut massor av sötvatten i Östersjön från sina brott. Det är därför möjligt att nästa sommar sitter Fältbiologerna och stoppar även Cementas maskiner.
Låt mig också göra ett mardrömsscenario, men åt andra hållet. Vi lägger ner all stenindustri i morgon. 400 blir arbetslösa direkt. 200 entreprenörer mister sin huvudsakliga inkomst.
Med vuxna familjemedlemmar kan det bli 1 000 som drabbas. Det betyder att underlaget till skolorna minskar och högstadiet i Fårösund försvinner, eventuellt även mellanstadiet där och i Lärbro. Annan service drabbas också, så i slutändan kan det bli dubbelt så många som mer eller mindre drabbas. Då arbetsmarknaden på Gotland är ansträngd kan man räkna med att hälften kommer att flytta, de flesta till fastlandet.
Alla kan nog föreställa sig vad det skulle innebära om motsvarande hela Slites och Fårösunds vuxna befolkning blev arbetslösa.
Vad innebär det för regionen om 1000-2000 personer flyttar? 2000 som tjänar i snitt 25 000/månaden är cirka 50 miljoner som spenderas här. Det blir cirka 15 miljoner i ren skatt som regionen mister.
Å andra sidan behöver man varken sophämtning, snöröjning, ambulans eller annan vård när norra Gotland är avfolkat så det kanske går på ett ut?