Varför vinner Warren Buffet?
Warren Buffet har stora resurser, inte bara i pengar. Foto: Nati Harnik/AP
Foto: Nati Harnik
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Europa (liksom i USA) har lönernas andel av bruttonationalprodukten minskat kraftigt under några decennier. Enorma vinster har uppstått som inte investerats i produktion utan i halvkriminell spekulation (get ritch quick).
Slaktar välfärd
Genom till synes förmånliga lån har hushållen uppehållit konsumtionen trots uteblivna lönehöjningar. Detta är krisens bakgrund. Skuldsättningsbubblor spricker förr eller senare. Men detta är bara början. Krisen tas nu till förevändning för bistra sparpaket. Grekland, Tyskland, Spanien, England tävlar nu om Europamästerskapet i slakt av social välfärd.
Alla inbillar de sig märkligt nog att just de ska kunna exportera sin egen ekonomi ut ur krisen. De måste tänka sig konsumenter någon helt annanstans eftersom de lägger en kvävande filt över den egna köpkraften. Det här är en kapplöpning mellan vargar och det är en kapplöpning mot botten. Nu ges inte utrymme för någon samförståndspolitik (i Sverige kallades den Saltsjöbadsanda).
Man måste förstås tala om att bevara välfärdens kärna och viss jämlikhet men verkligheten är en annan. Skattepengar till skola och vård går till riskkapitalbolag i skatteflyktsparadis och samhällsklyftorna fortsätter att vidgas.
Rusiga av framgångar tycks kapitalägarna ha målsättningen att återskapa samhället så som det såg ut före 1914 med extrem social och ekonomisk ojämlikhet. Och företagen ryms inte längre inom nationsgränser utan kan spela ut nationerna mot varandra. Av anställda i de 25 största börsbolagen i Sverige är bara var sjätte anställd i Sverige.
Borde betala den kris de skapat
Som jag tidigare påpekat skulle mindre än hälften av förmögenhetsökningen (enbart under krisen) för den rikaste procenten av Europas hushåll lätt kunna betala alla de åtstramningspaket som nu drabbar löner, pensioner, undervisning, vård och sociala trygghetssystem.
Utvecklingsekonomer brukar vara överens om att de samhälleligt mest lönsamma investeringarna gäller just undervisning, hälsovård och infrastruktur. Men nu är det privatiserade profiter som gäller och inte vad som gagnar medborgarna. Det är en social katastrof som förbereds.
Varför är det ingen som ens vågar ställa frågan om inte de rika borde betala den kris de framkallat? Är karriärvägarna helt enkelt desamma inom politik och storfinans? Anpassliga eftersägare sitter still i den sjunkande båten och hoppas bara att deras köttgrytor inte ska tas ifrån dem.
Buffet tycks ha rätt. Det är hans klass som vinner. Men hur kan den lyckas med det?