Det blir bättre. Skräckreportage och katastrofskildringar ger ofta bilden av motsatsen - men Världsbankens nya siffror talar sitt tydliga språk. Både andelen och antalet fattiga i världen minskar. Mellan 2005 och 2008 minskade andelen extremt fattiga tre år i rad. Också antalet fattiga blev färre under perioden.
Världsbankens prognos för perioden 2008-2010 visar, finanskrisen till trots, på en fortsatt fattigdomsminskning.
Antalet extremt fattiga människor - som lever på mindre än 1,25 dollar om dagen - har minskat från 1,94 miljarder 1981 till 1,29 miljarder 2008.
Till stor del beror detta på välståndsökningen i Kina, men den förklarar inte hela förändringen. Om man räknar bort den kinesiska utvecklingen ser vi en minskning av andelen fattiga på 0,54 procent per år. Med Kina blir siffran 1,05 procent.
Det är viktigt att poängtera att samtidigt som världens fattiga blev avsevärt färre under perioden 1981-2008 blev vi mer än två miljarder människor till på jorden. Föreställningen om att befolkningsökning inte skulle kunna gå hand i hand med ökat välstånd är alltså djupt felaktig.
I Afrika söder om Sahara lever nu mindre än hälften av befolkningen i extrem fattigdom. Världsbanken konstaterar också att utvecklingsländerna i genomsnitt redan 2010 uppnådde millenniemålet att halvera den extrema fattigdomen från 1990 till 2015.
Teknisk utveckling och fri handel ger fler människor bättre liv. Moderna metoder ökar produktiviteten i jordbruket, så att samma jordar kan mätta fler.
Bortom den svenska dagspolitiken kan det vara värt att minnas detta: Allt färre lever i extrem fattigdom. Utvecklingen går åt rätt håll.