Världens barn röstar på sin hjälte i ett demokratiprojekt

Magnus Bergmar, uppvuxen i Klintehamn, är eldsjälen bakom ett världsunikt demokratiprojekt för barn. Barn i hela världen får rösta fram Årtiondets barnrättshjälte.

Magnus Bergmar, uppvuxen i Klintehamn, är eldsjälen bakom ett världsunikt demokratiprojekt för barn. Barn i hela världen får rösta fram Årtiondets barnrättshjälte.

Foto:

Politik2009-11-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Barn i världen har under sommaren och hösten röstat fram "Årtiondets barnrättshjälte". Över sju miljoner barn har deltagit i en valprocess som har omfattat allt från att bekanta sig med de tretton kandidaterna, bedriva valkampanj, organisera val, räkna röster och till att meddela resultat i sin skola i sin by. Ofta avslutat med en stor fest.
För demokrati är värt att fira. Idag avslöjas vem som blir decenniets barnrättshjälte. Presskonferenser hålls samtidigt över hela världen, så ock i Visby. En vindpust av världen drar över ön.

Uppvuxen i Klintehamn
Bakom detta unika demokratiprojekt står Magnus Bergmar, uppvuxen i Klintehamn. Sambandscentralen för organisationen Jordens Barns Pris finns i Mariefred. Där vibrerar det av kontakter med barn över hela världen. Nu finns hela 53 000 Global Friends-skolor (flera på Gotland), med 23 miljoner elever i 101 länder. De blir bara fler och fler, därför att barn vill lära sig om världen och om sina rättigheter enligt FN:s Barnkonvention.
Som grund för hela röstförfarandet finns den välmatade tidningen Globen som utges på ett tiotal språk och skeppas ut över världen. Bara det en jätteorganisation. Här får barn läsa om andra barn och om de aktuella kandidaterna i omröstningen Global Vote.
"Hela skolan är smyckad som till en bröllopsfest! Tänk att vi får en chans att rösta, det är så spännande", säger 15-åriga Pachaiyammal i Indien. I Nigeria har det bildats över 1 000 barnrättsklubbar i anslutning till de årliga omröstningarna. "Vi gör det som egentligen politikerna skulle göra, jobbar för barns rättigheter", säger Gloria, 15, och Abdul, 16, president och vicepresident i klubben.
De tretton kandidaterna har under decenniet årligen röstats fram på samma sätt och sedan uppmärksammats vid en prisceremoni på Gripsholms slott i närvaro av Drottning Silvia. Flera av dem har besökt Gotland och mött barn, lärare och föräldrar. Betty Makoni från Zimbabwe som skyddar flickor i riskzon att utsättas för tvångsäktenskap och trafficking. Maiti Nepal som stöttar flickor så att de inte tar steget till sexslaveri i Indien. De har gjort oss medvetna om barns situation i världen. Nelson Mandela är också en av kandidaterna, men har ännu inte besökt Gotland.

Barnslavarbete i mattfabrik
En av kandidaterna är Iqbal Masih från Pakistan, skuldslavbarn i en mattfabrik, som lyckades bli fri och blev en farlig opinionsbildare mot regimen.
I slutet av februari 1995 träffade jag honom i Lahore i Pakistan. En underbar och märklig kille, full av lek och allvar. Två månader senare mördades han. Då gjorde det riktigt ont i mitt hjärta. Honom kan jag aldrig glömma.
En annan kandidat som vi i familjen har en lång relation till är Asfaw Yemiru, som med stöd av Rädda Barnen under mer än 50 år drivit en skola utanför Addis i Etiopien. Långt över 100 000 fattiga barn har passerat hans skola. Trots hugg och slag från regimen har han hållit ut och är fortfarande aktiv. En mager senig man, nu över de 70, men full av kraft och energi. Han besökte gotländska skolor 2001. Många elever kommer ihåg den pojke han hade med från skolan som älskade att spela fotboll. På varje skola fick han en fotboll. Barns vänskap kan förändra världen.

Måste satsa på barnen
Jag skulle gärna se att eldsjälen Magnus Bergmar själv tilldelades ett särskilt pris för sina osannolika insatser och för att han så tålmodigt orkar kämpa vidare trots upprörande svalt intresse från Sida.
Jordens Barns Pris är alltså ett unikt demokratiprojekt som inser det självklara, att vi måste satsa på barnen om vi vill ha fred och rättvis utveckling i vår gemensamma värld.