Värna riksdagens öppenhet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Naturligtvis kan inte alla journalister ha egna arbetsrum i riksdagen. Men alla journalister har lagstadgad rätt till tillträde i riksdagens lokaler. Den rätten slås fast i lagen om säkerhetsskydd i riksdagen. En lag som riksdagsstyrelsen nu vill göra ändringar i. Om de genomförs kommer tillträdet att regleras i särskilda föreskrifter istället för att som i dag vara lagstadgad. Det rör sig inte om en teknikalitet utan om en olycklig försvagning av journalisternas möjlighet att hålla sig underrättade om vad som äger rum i den lagstiftande församlingen.
Skiljer på journalister
Det talas vidare om att införa ett ackrediteringssystem som gör skillnad på de journalister som arbetar regelbundet i riksdagen och de som visas där sporadiskt. Säkerhetsskäl sägs vara anledningen. Men ett sådant system skulle göra skillnad på pressleg och pressleg. Vissa journalister skulle få röra sig fritt, andra bli tvungna att be om lov i förväg för att kunna passera tröskeln. Den givna frågan blir då på vilka grunder journalister skulle nekas tillträde? Blotta misstanken om att servilitet lönar sig skulle leda till trovärdighetsproblem i rapportering och granskning av makthavarna.
Talman Björn von Sydow brukar framhålla hur viktigt det är att slå vakt om riksdagens öppenhet. Ett bra sätt att göra det är att inte försvaga journalisternas möjligheter att arbeta i riksdagen.
Frågan togs upp på riksdagsstyrelsens sammanträde i förra veckan, men återremitterades. Nästa möte äger rum 22 augusti. Förhoppningsvis kommer styrelsen fram till dess till insikt om att det vore fel att gå vidare i ärendet och föreslå riksdagen att besluta om ändringar i lagen. Visst är det viktigt att garantera säkerheten i riksdagen, men inte till priset av sämre möjligheter till insyn och granskning. Låt riksdagen förbli ett öppet parlament.