Värna yttrandefriheten

Politik2006-09-26 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg som avslutades på söndagen kunde man kliva in i ett litet rum med en enkel träbrits och vara avskärmad från mässans myller av intryck för en stund. Men det var ett obehagligt rum, närmare bestämt en kopia av den minimala cell i Eritrea där den svenske journalisten Dawit Isaak sitter fängslad. I lördags var det fem år sedan han berövades friheten utan rättegång och dom på grund av sitt journalistiska arbete i sitt andra hemland.
Dawit Isaak är en av många människor som sitter fängslade för att de använt sig av den grundläggande rättigheten att uttrycka sig; Eritrea är ett av många länder där yttrandefriheten inte respekteras. Journalister kastas i fängelse i Burma, Kina och Kuba men man behöver inte blicka längre bort än till Vitryssland för att finna ett land där inget oberoende massmedia tillåts.
Den stora skiljelinjen i fråga om yttrandefrihet är utan tvivel den längs demokrati och diktatur. Men även i demokratiska länder där pluralism är ett honnörsord är yttrandefrihet långt ifrån en okontroversiell fråga.
Tidningsutgivarna lät nyligen göra en undersökning som visar att det finns en förvånansvärt stor acceptans i riksdagen för lagstiftning om att göra det svårare för media att bevaka kända personer, att införa begränsningar i meddelarfriheten och att göra det möjligt för inte bara individer utan även företag att kräva medier på skadestånd. Sådana förslag skulle göra det svårare att avslöja skandaler och rapportera om missförhållanden.

Utmaningar från flera håll
Blickar man ut över västvärlden är det också tydligt att kampen mot den internationella terrorismen kastar en skugga över yttrandefriheten genom olika förslag och lagstiftning om kontroll och övervakning, även av massmedia. Därutöver visar kontroversen kring Muhammedkarikatyrerna och nu senast de våldsamma reaktionerna på påvens uttalande om profeten på en annan dimension av frågan. Det finns en tendens till självcensur för att inte stöta sig med religionen som är oförenlig med publicistiska ideal i ett öppet och fritt samhälle.
Utmaningarna för yttrandefriheten kommer alltså från olika håll, både inifrån och utifrån. Det gäller att hålla alla i huvudet på samma gång. Att värna yttrandefriheten handlar om att både stödja dissidenter i diktaturer och att inte ta den för given här hemma. Allt hänger ihop.
Under lördagen hölls en manifestation i Göteborg för Dawit Isaak. Det finns många vittnesmål om hur nyhetsrapportering från sådana solidaritetsyttringar på olika vägar har kommit fram till samvetsfångar i cellerna. För dem betyder sådana glimtar ofta mycket. De visar också kraften i yttrandefriheten. Inte ens murar och galler kan stoppa rapportering för gott. Men det förutsätter att yttrandefrihetens möjligheter tas tillvara.