Varning för falsk konservatism

Politik2007-04-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Då och då får svensk teve- och radiopublik rapporter om det politiska läget i USA av Claes G Ryn, en sedan årtionden utvandrad svensk professor i statsvetenskap vid Catholic University i Washington. Det är framför allt för sin kritik mot Bushadministrationen och dess så kallade neokonservativa ideologer han nu uppmärksammas. Under de dagar han är på besök i Sverige är programmet späckat med framträdanden och intervjuer.
Hans uppfattning om Irakkriget är bestämd:
- Det är det första krig där de neokonservativa engagerat sig så hårt och på ett sätt varit förutsättningen för kriget. När George W Bush valdes första gången lovade han en mer ödmjuk politik och uttryckte stark skepsis mot stora interventioner. Vad som hände efter 11 september var ju raka motsatsen. Och det var för att han omgett sig med neokonservativa rådgivare som formulerade hans ilska.

Men vad är då en neokonservativ för något?
- Det är faktiskt ingen konservativ alls utan en speciell sorts ideologisk liberal. När de talar om USA är det som ett särskilt land som ger mänskligheten hopp. De tänker på USA som idé, inte på det historiskt framvuxna som har sina rötter i kristen och klassisk europeisk civilisation. De fokuserar istället på den amerikanska revolutionen. Och de betonar universella principer.
- För dem är USA ytterst ett begrepp, en nystart för mänskligheten. Det är nästan motsatt till vad USA:s riktiga konservativa vill uppmärksamma, att landet har mycket mer gemensamt med engelsk grundlagstradition än med revolutionära idéer.
Här knyter Ryn ihop resonemanget med händelserna i Mellanöstern:
- De menar att USA har getts en mission av historien att göra om hela världen efter de principer som ligger till grund för USA. Tanken är att man skall undanröja hot mot demokratin och med särskilt sikte mot Mellanöstern. Man skall ha klart för sig att de har propagerat för en sådan sorts politik i Mellanöstern under väldigt lång tid. Redan för tjugo år sedan var tankarna väl utvecklade. Ideologin fanns som sagt färdig 11 september.

Men vad kommer att hända? Blir det annorlunda med en demokratisk president?
- Nej. Anta att Israel skulle bomba Iran för att försinka deras kärnvapenprogram. Skulle en president Hillary Clinton fördöma det? Det tror jag knappast!
- De neokonservativa har lidit en prestigeförlust i och med det misslyckade Irakkriget, men de grupperar nu om och kommer tillbaka i annan form, inte minst inom det demokratiska partiet. Deras hjärtan klappar egentligen mest för demokraterna, men de lierade sig med republikanerna under det kalla kriget för att dessa var mest benägna att konfrontera Sovjetunionen med muskler. När det kalla kriget var över och USA stod som ensam supermakt såg man sin gyllene historiska chans att rensa upp. Och blickarna riktades mot Mellanöstern.
För att förtydliga vad det är för slags ideologer det är frågan om drar Ryn en parallell till Europa:
- Jag brukar kalla dem de nya jakobinerna. I Frankrike var det ju de franska revolutionärerna som skulle frälsa världen. Även jakobinerna hävdade ju universella värden som de skulle befria mänskligheten med, gärna med våld om det behövdes.
Ryns sammanfattning av den neokonservativa själen är obetalbart pedagogisk:
- Översatt i svenska termer är motsvarigheten Per Ahlmark!