Tidskriften Fokus hade en artikel om Edward Snowden om spelet kring hans avslöjande i det senaste numret. Det är många personer som idag sitter inne med sanningar, men det är väldigt få som avslöjar vad de vet.
Denna artikel väcker givetvis många tankar kring den övervakning som sker av oss och som vi inte har en aning om eller tror att den existerar. Inte så konstigt egentligen att USA övervakar världen. Det var väl deras försvarsmakt som skapade internet från början långt innan vi visste vad det var och att de sedan dess har övervakat oss framstår som alltmer klart och tydligt.
Vem kollar oss?
Frågan är bara hur många som kollar oss och var hamnar alla fakta om oss? Vem hinner syna allt vi säger och skriver? Vem analyserar? Frågorna är oändliga och svaren tyvärr väldigt få.
USA:s president Barack Obama tycks vara helt införstådd med vad som sker. Onekligen blir man besviken. Om det nu är så att USA även övervakar andra regeringschefer då börjar man undra vart det amerikanska samhället är på väg.
USA har alltid varit nojiga när det gäller oliktänkande. McCarthy-eran på 1950-talet är väl den tills idag största skamfläcken i deras historia.
Svårt att förstå att landet skapades som en protest mot kungahusen och de tyranniska välden som huserade i Europa på 1700-talet. Förföljda flydde man till Amerika för att bygga upp ett demokratiskt land. Där har nu de förföljdas ättlingar börja förfölja resten av världen. Hur knäppt kan det bli egentligen?
Regeringar har alltid haft koll på olika grupperingar och personer. Allt för rikets säkerhet, som det så vackert heter. Det där med rikets säkerhet hänger förstås ihop med vem som styr och vilka värderingar som präglar makten och dess säkerhetstjänst.
Hitlertyskland
Den som kan sin historia vet att alla länder har någon form av säkerhetstjänst som har att bevaka rörelser som kan vara till skada. Hitlertyskland var fenomenala på systematisk övervakning har man lärt sig. USA är det idag. De ser hot överallt i världen. Kommunister och muslimer?
Till och med Sverige har haft sina skandaler och tveksamheter, så vi skall inte yvas. Carl Bildt, vår moderata utrikesminister tycker inget är konstigt i den övervakning som sker.
Jag förstår att det finns skäl att ha koll men när den kollen hamnar i händer på personer som inte kan hantera det utan går för långt i sin iver i att värna landets intressen, då kan det gå riktigt snett.
Mandela
Nelson Mandela, som nyligen gick bort, satt 27 år i fängelse för sin övertygelse. Han var ett hot mot rikets säkerhet. Han blev det fria Sydafrikas förste president och han hämnades inte utan valde att vända andra kinden till.
Man måste beundra detta mod och klokskap. Det fanns nog många som ville hämnas på de vita men Nelson Mandela fick gehör för ickevåldet och det kommer jag att mest minnas honom för. En mycket klok man som det finns mycket att lära av i de oroshärdar där öga för öga- mentaliteten är vardagsmat.
Kan man få önska sig en fredligare värld 2014? Ett gott nytt år vill jag önska mina läsare.