Från Almedalens politikerscen har plikt, ansvar och moral genomsyrat flera tal, med lite olika varianter. Det är väl just det som präglar en demokrati – att vara plikttrogen, att ta ansvar, att ha en moral som innebär att göra rätt för sig och att vara omtänksam mot sina medmänniskor. Detta kan man önska skall prägla det politiska samtalet framöver.
Stefan Löfven talade om utvecklingsmoral – ett uppmärksammat nytt uttryck. På talarstolen stod dessutom det klassiska: ”gör din plikt - kräv din rätt”.
Vi är nog där nu i vårt land. Vi kanske curlar för mycket (enligt Björklund).
Att göra sin plikt behöver åter komma till heders. Att inse att vi har ett gemensamt ansvar för världen i stort och smått. Att allt hänger ihop. Naturen och miljön som så sinn rikt utvecklats under årmiljoner, där människan är en naturlig del, en länk i en kedja som inte får brista. Humlan som plikttroget flyger från blomma till blomma i syfte att bidra till något gemensamt. Luften som vi inte ser, men är en livsförutsättning, Vattnet som livgivare och skönhet. Kanske sammanfattar en av våra mest älskade psalmer (201) allt detta: ”En vänlig grönskas rika dräkt har smyckat dal och ängar. Nu smeker vindens ljumma fläkt de fagra örtesängar, och solens ljus och lundens sus och vågens sorl bland viden förkunna sommartiden.”
Kan vår gemensamma värld, vår gemensamma tillvaro, uttryckas vackrare och mer uppfordrande än så? Det gemensamma som är själva grunden också för politiken som på alla nivåer, från det lokala till det globala, ytterst syftar till människans bästa under sin stund på Jorden. Lägger politiken denna grund för samhällsutvecklingen, ja då slår man också undan benen för främlingsfientliga partier.
Framtiden sitter fem dagar i veckan i skolbänken, som förintelseöverlevaren Emerich Roth brukar säga. Skolan har en central plats och måste nu formas till att ge barn och unga den kunskap, insikt och omtanke som ligger till grund för ett gott liv och som en central del i samhällets utveckling för gemensam välfärd. Att Gustav Fridolin har ansvar för skolan känns hoppfullt med sin praktiska erfarenhet som folkhögskolelärare. Han kan nog få fason på skolan igen. Vi vet att utbildning är själva grunden för en människas och ett samhälles utveckling. Se vad barns utbildning betyder i utvecklingsländer – själva förutsättningen för ett eget bättre liv med en god samhällsutveckling på sikt.
Så det handlar om moral, att vara plikttrogen, att bry sig om sina medmänniskor och det gemensamma: vårt samhälle, vår värld.
Plikt och moral för det gemensammas bästa – se där ett gott recept från årets almedalsvecka.