Vart har Partiet tagit vägen?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Inte en enda gång nämns i anslutning till Socialdemokraternas kris. Inte en enda politiker, och de är många nu som hoppar runt, har en tanke på världen utanför det lilla landet Sverige. Vart har Partiet och samvetet tagit vägen? Paroller som "Alla folks frihet, hela världens fred".
Patriarkatets makt
Då var det skönt att notera Mona Sahlin, som dagen efter meddelandet att hon lämnar partiledarskapet, åkte till Socialistinternationalens möte i Paris för att möta världen, tala om världen, tala om solidaritet och rättvisa.
Kvällen innan skippade hon tv:s Agenda och åkte från presskonferensen till närbutiken för att köpa glass till efterrätt för måltiden som maken Bo lagade där hemma.
Vardagen och världen är ingen lätt kombination på denna politiska nivå. Jag undrar vad man tänker i partiet nu när karlarna lyckats kasta ut den kvinnliga partiledaren. Patriarkatets makt är uppenbart stor. Det är nog där förnyelsen måste börja. Bygga från grunden med värderingar. Då tar det tid. Förnyelse till i mars riskerar att bli ytlig.
Detta blir än mer uppenbart när jag just läst ut Henrik Berggrens stora biografi över Olof Palme. Vilken fantastisk bok, för övrigt. Läs den, oavsett partitillhörighet. Med en tidsanda som gör en nostalgisk. Med en analys som är välgörande.
Kreativa medarbetare
Ett stycke nutidshistoria som vi alla behöver påminnas om. Att denna bok inte blev nominerad till Augustpriset i fackbokklassen är skandalöst.
Nåja, men hur är bokens innehåll och kopplingen till dagens situation? Jo, här finns mycket att lära och begrunda. Här flödar det av internationella engagemang och kontakter i Tredje världen. Det utrikespolitiska registret var omfattande och Palme knöt kreativa medarbetare till sig, som Jan Eliasson, Pierre Schori och Anders Ferm. Engagemanget för Vietnam då USA utmanades, är väl känt, liksom södra Afrika, Zimbabwe, Angola, Moçambique och Tanzania.
Mindre kända är kontakterna med Portugal under revolutionen 1974 och med Castros Cuba. Medlingsuppdraget Irak/Iran satte lilla Sverige på kartan, liksom Palmes stora FN-utredning om Gemensam säkerhet.
En sorts flödande förnyelse
Samtidigt var partiet allestädes närvarande i Sverige, från möten på arbetsplatser till intellektuella möten med kulturpersonligheter. Möten som vitaliserar ett parti. En sorts flödande förnyelse.
Och så den ständiga samhällsanalysen som gav närvaro i samhället. Den som var grunden för det långa unika maktinnehavet fram till 1976 och till och från därefter.
Känselspröten ute. Öronen på vid gavel. Människors lika värde var kungstanken som i sin tur återgäldades med en slags folklig solidaritet med Partiet som ville alla väl.
Lär av historien, således. Men inte med nostalgi. Återfinn stället grunderna och värderingarna. De som människor mår bra av.