Vart tog viktiga värden vägen?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det tydligaste exemplet är förstås säkerhetspolitiken. Nedrustningen och omstöpningen av försvaret är i många delar både oansvarig och illa förankrad. Inriktningen på regeringens försvarspolitik pekar mot ett litet, specialiserat insatsförsvar bestående av yrkesmilitärer. Flygvapnet rustas ner.
Det är motsatsen till den traditionella svenska modellen som föreskriver ett brett, värnpliktsbaserat territorialförsvar och ett starkt flygvapen.
Så mycket för de konservativa principerna, alltså.
Den andra sidan av säkerhetspolitiken är underrättelseverksamheten. Lex Orwell ger FRA kraftigt utökade befogenheter att spionera på befolkningen. Säpo, Advokatsamfundet, Rikspolisstyrelsen, Riksåklagaren med fler har riktat skarp kritik mot lagen. Den innebär ett allvarligt hot mot både källskyddet och den personliga integriteten.
Men FRA-härvan är inte det enda exemplet på hur regeringen åsidosätter den personliga integriteten. Ingen har väl glömt den så kallade Renforsutredningen. Internetleverantörerna skulle få i uppdrag att stänga av användare som flitigt gjorde intrång i upphovsrätten, helt utan domstolsprövning. Ungefär som att Posten skulle få i uppdrag att öppna och läsa alla brev, och sluta leverera till dem som lägger olagligheter i kuverten. (Förslaget övergavs sedan, tack och lov, efter hård kritik).
Nu utreder regeringen om polisen bör ges tillgång till sjukvårdens PKU-bank, som innehåller drygt tre miljoner vävnadsprov som tagits på barn som födda i Sverige sedan 1975. Denna känsliga information, som samlas i forskningssyfte, kan alltså komma att beslagtas av polisen.
Detta samtidigt som Integrations- och jämställdhetsdepartementet lagt fram ett förslag om bonus till flitiga SFI-studenter som Datainspektionen är tveksam till eftersom lagen kan innebära att känsliga uppgifter om invandrare blir offentliga.
Så mycket för de liberala principerna, alltså.
Kvar blir makten. Regeringen är en regering. Den beslutar olika saker. FRA-lagen rullade man igenom med en ångvälts beslutsamhet. Inga hänsyn togs till personliga mandat eller enskilda riksdagsledamöters samvetsbetänkligheter.
När Expressen häromdagen bad Fredrik Reinfeldt kommentera kritiken mot lagen verkade statsministern nästan oförstående: "Beslutet är ju fattat." "Men det är ju det som de kritiserar" stod reportern på sig. "Jo, det kan man göra, men beslutet är fattat."