Vassare debatter och längre replikskiften i fullmäktige

Politik2006-06-21 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Visst märktes det att valrörelsen har börjat, när kommunfullmäktige sammanträdde i måndags. Vassare debatter, längre replikskiften.
Den nybildade borgerliga Alliansen balanserar på en knivsegg. Dels måste man demonstrera sin enighet, dels lyfta fram sitt eget partis frågor. Ramarna för nästa års budget är det stora ämnet vid junimötet. Där syns ideologiska skillnader.

Bra välfärd eller sänkt skatt
För Alliansen är skatten det största onda. Gotland har hög kommunalskatt. Man tror att folk låter bli att flytta till Gotland för att skatten är så hög.
För vänstersidan är det viktigaste att ha bra service till befolkningen. Vem vill bo här om skola och sjukvård inte fungerar? Kommunal service är personalintensiv och det kostar pengar. Grovt sagt är detta vad valet handlar om.
Alliansen säger inte att man vill försämra servicen. Men man struntar i signalerna från sina egna i nämnderna.
I majoritetens förslag till budget finns tillskott till både barn- och utbildningsnämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden.
De borgerliga ledamöterna i nämnderna har ställt sig bakom det. Men i kommunstyrelsen stryker högersidan dessa förstärkningar, för att kunna förespegla väljarna skattesänkningar.
Det fanns fler exempel på att borgarna inte tycker sig behöva nämnderna. Det märkligaste var väl den motion som krävde att kommunstyrelsen skall ta över ansvaret för att utveckla äldreomsorgen. Då behövs förståss ingen social- och omsorgsnämnd.
Ser vi här första början till en omstöpning av den kommunal verksamheten, om den borgerliga sidan skulle få makten efter valet? Bort med fackkunskapen i nämnderna! En liten mäktig kommunstyrelse fattar alla beslut.

Öppet borgerligt gräl
Vi på vänstersidan kunde i alla fall gotta oss åt ett rejält gräl inom Alliansen, för öppen ridå.
Eva Gahnström motionerade om uppmjukade regler för placering av vindkraftverk, Bror Lindahl hänvisade till professorer och experter för att totalt såga den rapport som Eva Gahnström stödde sig på. Allt till glädje för oss till vänster som tror på vindkraftens möjligheter.
En sån här gång blir det många voteringar, även om alla vet utfallet i förväg. Vi voterade om försäljningen av kommunens fastigheter i innerstan inför flytten till Visborgsslätt.
Där fick de borgerliga argumenten, lösenord "öppna marknaden", stå rätt oemotsagda, eftersom den som kan frågan och kunnat ge svar på tal, kommunalrådet Jan Lundgren låg hemma och var sjuk.
Ändå fortsätter jag att tycka att våra argument för den här hanteringen är starkare. Marknaden är inte alltid bäst.
Moderaterna kände behov av en särskild skrivning om vikten av kommunalt samarbete med "enskilda aktörer".
Så vi voterade om det också, även om väl ingen riktigt begrep var oenigheten fanns nånstans. Upphandling och privata entreprenörer i kommunens verksamhet är ju helt naturlig numera.

Voterade inte om krogöppet
Med spänning väntade vi på voteringen om "ökat öppenhållande på krogarna". Det var centerns specialfråga i måndags.
Man valde att bortse från all tveksamhet inför ökat supande, mer bråkigt på stan på nätterna, ungdomar som hamnar i fel sällskap.
Nu gällde det bara att konkurrera med Baltikum, där krogarna är öppna hela nätterna. Vill vi ha hit ungdomar, så måste man kunna sitta på nattklubb på nätterna!
Men det begärdes inte votering. Kanske hade det varit en för hård påfrestning på enigheten i Alliansen. Jag misstänker att somliga kristdemokrater vred sig i bänkarna.
Så kom vi till "Motion och medborgarförslag om ungdomars villkor och livssituation". Alla var överens om att detta är utomordentligt viktiga frågor, som kommunen måste arbeta med.
Ändå lyckades en borgerlig ledamot yrka på en lite annan formulering av svaret. Men då slank det ur vår eminente ordförande: Säg nu inte votering!
Så får han förståss inte göra, men timmen var sen.