Nyligen valdes Sverige till medlem i FN:s säkerhetsråd 2017-2018. 134 av FN:s 193 medlemsländer lade sin röst på Sverige redan i första valomgången.
Mot Sverige stod Nederländerna och Italien med sina stora kontaktnät.
Det visar vilket oerhört starkt varumärke Sverige är i världen, och valet borde tysta de som gnällt över att informationsinsatsen inför omröstningen blivit dyr och tagit tid från EU.
Men finns en värld utanför Europa också, och varken flyktingfrågan eller vår säkerhet kan lösas enbart på EU-nivå.
Flyktingfrågan är global, med FN som den allra viktigaste aktören. Säkerheten är också global, och FN:s säkerhetsråd har det yttersta ansvaret för att freden upprätthålls i världen. Det är därför helt fel att ställa EU mot FN. Krisen i EU gör tvärtom FN ännu viktigare.
Det finns tillräckligt svängrum för Sverige att ta egna initiativ och att påverka diskussionen i säkerhetsrådet i den riktning vi önskar. Till exempel när det gäller fred och nedrustning, mänskliga rättigheter, jämställdhet och yttrandefrihet.
Sverige har stor kompetens på dessa områden och när det gäller medling, och vi kommer säkert att lämna spår efter oss i FN:s agenda. Samtidigt som vi tillvaratar våra egna säkerhetsintressen i ett utsatt läge.
Det kommer inte att saknas frågor på rådets bord. En stor del av Mellanöstern är en krigszon, Nordkorea testar kärnvapen, Ryssland uppträder hotfullt och rustar som för att kunna utkämpa ett större krig. Den internationella terrorismen undergräver säkerheten, inte minst i Afrika. 65 miljoner människor är på flykt, och trycket måste hållas uppe i klimatfrågan.
Sverige får en rivstart i rådet genom att ta hand om den roterande ordförandeklubban redan 1 januari. Samtidigt tillträder en ny (ännu inte utsedd) generalsekreterare efter Ban Ki-moon. Samma månad svärs en ny amerikansk president (som kan vara Donald Trump) in. I maj väljer Frankrike ny president (som kan bli Marine Le Pen). Isolationism och nationalism hotar FN:s grundvalar.
Vill det sig illa, kan Sverige som medlem i säkerhetsrådet få uppleva dramatiska och destabiliserande omläggningar i den internationella politiken, skärpt samtalston i rådet och allmänt ökad misstro i världen.
Det kommer att kräva omdöme och skicklighet av våra diplomater, och en stabil och samtidigt kreativ utrikesledning i Stockholm.
Det är inget lätt uppdrag vi frivilligt sökt och fått. Men vi kan luta oss mot ett bastant förtroende från FN:s medlemmar. Låt oss hoppas att hela Sverige också sluter upp!