Velande och långbänken

Politik2007-03-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi i centerpartiet har alltid velat och kommer alltid att vela. Så skojades det under förre centerledaren Gunnar Hedlunds tid, då partiet inte kunde bestämma sig utan velade. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Per-Olof Jacobsson (c) är en värdig efterträdare i velandet.
När fullmäktige skulle besluta om att ta bort avgiften för besök hos distriktssköterskan hade han vimsat till beslutstexten om detta så ingen förstod vad beslutet innebar. Då begärde Åke Svensson (s) och Carina Lindberg (v) att fullmäktige skulle ta hälso- och sjukvårdsnämndens beslutstext, som var mycket klarare. Per-Olof Jacobsson stod då i talarstolen i fullmäktige och velade om hela frågan skulle gå på återremiss och förhalas en månad till eller om beslut ska tas direkt.
Nu tog ett enigt fullmäktige beslut enlig hälso- och sjukvårdsnämnden text, så beslutet är begripligt. Men det som skedde visar att den borgerliga majoriteten struntar i sjukvården. Per-Olof Jacobsson är beslutsrädd och allt läggs i långbänk. Istället för att ha ett kommunalråd till ordförande för sjukvården, så tvingas Per-Olof Jacobsson som fritidspolitiker styra sjukvården. Även om han är en erfaren politiker har han svårt att agera och få med sig sina borgerliga kamrater fram till beslut. Sjukvården blöder ekonomiskt, men den borgerliga majoriteten sitter passivt och tittar på.
Symptomatiskt var det inte den främste sjukvårdspolitikern på Gotland, Per-Olof Jacobsson, som presenterade i Radio Gotland igår morse att underskottet på 40 miljoner kronor inom sjukvården kräver stora nedskärningar. Det var förvaltningschefen som fick berätta att det kommer att krävas att 70 anställda sägs upp, däribland flera läkare och att antalet vårdcentraler och tandvårdsmottagningar minskas runt om på ön. Om sjukvården ska kunna hålla sin budget. På nästa fullmäktige tvingas dock Per-Olof Jacobsson svara på vad han ska skära bort inom sjukvården för att få bort underskottet på 40 miljoner kronor.
Sedan blev det en nästan absurd och upp och nervändavärlden debatt om byggandet på Hällarna. De borgerliga vill dra frågan om bostadsbyggandet på Hällarna i långbäck, då så många olika intressen står emot varandra. Men socialdemokraterna drev på och tycker att kommunen kunde anlita de privata byggföretagen, som vill bygga, till att utföra delar av planeringsprocessen. Så det går snabbare. Kommunens politiker har ju ändå makten genom planmonopolet, att bestämma vad och var det ska byggas. Men själva planerandet kan de privata företagen utföra så det går snabbare. Det absurda och upp och ned vända var att socialdemokraterna pratade för att anlita privata alternativ medan de borgerliga höll emot. De borgerliga litar tydligen inte på de privata byggföretagen.
De borgerligas hantering av sjukvården och deras politiska oförmåga och rädsla att fatta beslut tyder på att politikerna abdikerat från sin demokratiska uppgift som beslutsfattare. De gömmer sig bakom tjänstemännen i det längsta. Förhoppningsvis ska inte samma politiska beslutsoförmåga drabba bostadsbyggandet, så Hällarna liksom en gång slakteritomten hamnar i 20 års långbänk innan det byggs bostäder. En politisk ledning har sitt mandat från folket för att agera kraftfullt och fatta beslut. Då kan man inte sitta passiv eller lägga allt i långbänk, som den borgerliga kommunledningen nu gör.