Vem bestämmer i politiken?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men detta är egentligen naturligt eftersom tjänstmännen ska stå för expertkunskaperna och vi politiker är lekmän och ska företräda medborgarna.
Vi ska inte sträva efter att uppnå den expertkunskapen - det ligger inte i vårt uppdrag. Det innebär också att vi inte ska låta förvaltningen driva oss till tveksamma beslut.
Politiker och tjänstemän
Medborgarna har många gånger ändå svårt att skilja mellan politiker och tjänstemän eftersom man anser att båda grupperna "är" kommunen.
Vi måste därför alltid sträva efter en klar gränsdragning mellan vilka vi ska företräda. Detta förutsätter att vi har bra kontakter med medborgarna, den partiorganisation vi tillhör samt även med personalen. Inte bara med förvaltningsledningen, utan även de som arbetar på "golvet"
Det är normalt att vi som politiker går "tjänstevägen" när vi vill ha uppgifter, som vi tycker det finns anledning att diskutera. Det innebär i praktiken att förvaltningschefen tar frågorna och sedan fördelar dessa mellan sina tjänstemän. Vi ska aldrig som politiker överta rollen som arbetsledare för det är inte vårt uppdrag.
Arbetssättet är viktigt för våra möjligheter att styra verksamheten.
Begripliga och kompletta handlingar, om man behöver mer underlag ska detta kunna ordnas så fort som möjligt, föredragningar, studiebesök osv.
Stå på medborgarnas sida
En viktig uppgift för oss politiker är att stå på medborgarnas sida. Vi måste hela tiden vara på vår vakt så att vi inte företräder förvaltningen - av vana eller slarv. Att motverka allt detta kräver insatser både i organisationsfrågor och i mindre detaljer.
Den kommunala organisationen ska vara effektiv och resurssnål. Det ska var lätt att få kontakt med rätt person, snabb respons, begripligt språk och regler, samt sist men inte minst ett vänligt bemötande.
Vi måste ta vara på medborgarnas synpunkter. Vi måste även ha en övergripande diskussion inom partiet för att ha en gemensam grundsyn.
I princip är skiljelinjen mellan politiker och kommunala tjänstemän enkel:
- Politikern fattar beslut och utformar politiken, tjänstemännen bereder och verkställer.
I praktiken är gränsen mycket svårare dra.
Har vi politiker verkligen förutsättningar att styra, är det alltid vi som fattar besluten? Uppfattar våra väljare någon skillnad mellan politiker och tjänsteman, eller ser de oss politiker som företrädare till förvaltningen?