Vem bryr sig om klimatet, egentligen? Man börjar undra. Resultatet från det senaste klimatmötet i FN:s regi är dystert. Ändå ses överenskommelsen som en framgång.
Ett ynka steg framåt, kanske. Så långt har det alltså gått att överenskommelsen i Cancún ses som något positivt. När det ytterst är fråga om ett steg mot avgrunden. Varför vill man inte inse att människans tillvaro är i fara?
Alla siffror finns på bordet. Gedigen forskarmöda visar att det är allvarligt, mycket allvarligt. Ändå förstår inte makthavarna. Jo, kanske förstår de, men kortsiktigt tänkande tar över.
Mot en hotfull framtid
Starka kortsiktiga ekonomiska intressen tar över. Påtryckningar från industri och oljeintressen, som bara har egna privata vinstintressen för ögonen. Medan folket ser och förstår, men tvingas gå mot en hotfull framtid.
Samtidigt är ju politikerna, makthavarna, industriintressena också människor. Vanliga dödliga, till slut. Med barn och barnbarn. Med framtidsdrömmar. Är det makten och positionerna som förblindar just nu? Detta kan man fundera mycket över. Men någon förklaring måste finnas till att man skjuter problemen mot framtiden trots den kunskap som finns. Det finns därmed bara en möjlighet, ett hopp. Att folket, du och jag, tar strid. Agerar, trycker på, sprider information, tar debatter och verkar miljövänligt i vardagen. Som till exempel den nu genomförda sopsorteringen här på Gotland. Den är viktigare än vi kanske tror.
Jag märker själv hur roligt det är. Det blir nästan som en tävling, att försöka bringa ner mängden brännbart i den tidigare soppåsen till ett minimum. Vi minskar avfallet och förbättrar miljön. Skapar medvetenhet som ger effekter i övrigt, att vi handlar ekologiskt, kör bränslesnålt, tänker efter före ett inköp.
Vår julklapp till naturen
Detta blir ett bidrag från var och en till att klimatproblemet kan minska på sikt. Att ta ansvar i vardagen är ett steg i rätt riktning. Under den stundande julhandeln kan eftertänksamma inköp också bidra till att spara miljön. Vår julklapp till naturen. För faktum är att i Sverige har temperaturen ökat med nästan två grader sedan 1860, enligt SMHI. Klimatförändringen tickar på överallt.
Ett folkligt medvetande måste dra in över USA och Kina med sina stora utsläpp. Att folket trycker på genom ett miljöengagemang. Ett starkt miljömedvetande måste dra som en stormvind över världen. Det kan ske om människor engagerar sig i egna handlingar och tillsammans i miljöorganisationer som blir till blåslampor i rumpan på politikerna.
Dessutom har I-världen en skuld till de utvecklingsländer som måste tillåtas utvecklas för att få sin välfärd. En svår ekvation att lösa. Här måste länder och folk hjälpas åt.
Bindande avtal mellan stater
Naturen löser inte klimatproblemet åt mänskligheten. Det är mänskligheten som måste lösa problemet för att skapa en hållbar utveckling och framtid.
Temperaturhöjningen på klotet måste pressas ner genom att bindande avtal mellan stater förhandlas fram. För naturen är inte förhandlingsbar.