Vem kan man lita på?

Hela 1998 års upplaga av GT finns samlad i en av Nilla Lindwalls handgjorda böcker.

Hela 1998 års upplaga av GT finns samlad i en av Nilla Lindwalls handgjorda böcker.

Foto:

Politik2010-02-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vem i hela världen kan man lita på?
Bankerna och direktörerna har sedan länge fått jobba hårt på att återta förtroendet.
Röda korset har just börjat.
I går varslades Anne Lindlöf om uppsägning av Kommunal efter att det framkommit att hon tagit ut dubbla ersättningar under så lång tid att det knappast kan ha rört sig om ett misstag.
Hon hävdar själv att det inte stämmer och sista ordet lär inte vara sagt i frågan.
Om ett fackförbund sparkar en anställd utan att ha på fötterna är det en skandal i skandalen.
Det finns en stor skillnad mellan girigheten hos absurt högavlönade personer och lokala ombudsmän som fifflar mer ersättningen. Det första kan inte ursäktas med annat än just girighet, det andra kan ha privata förklaringar som gör det, inte mindre klandervärt, men mer förståeligt.
Även förtroendevalda och andra som på olika sätt företräder ett kollektiv måste så klart få ha sina fel och brister. Man kan inte ha kontrollapparater som inkräktar på personens privata integritet. Man måste kunna lita på att allt går rätt till.
Varje händelse där personer missbrukat sitt förtroende naggar denna tillit i kanten. Man undrar ju till slut om man kan lita på nån överhuvud taget.
En annan mycket allvarlig konsekvens är ju också att folk i allmänhet knappast känner sig mer motiverade att följa lagar och regler.

Naturvårdsverket är en instans man verkligen borde känna tillit till.
I går fick verket avslag hos Miljödomstolen på sitt överklagande av Max Hanssons byggen på sin fastighet i Östergarn.
Naturvårdsverkets svansföring i ärendet har varit hög och man ville till och med polisanmäla Hansson för det man ansåg vara ett lagbrott.
Förra landshövdingen Marianne Samuelsson går därmed fri i sak nu i efterhand.
Kan man lita på GT:s redovisning av upplagan, frågade sig journalistikläraren Titti Forslund i en insändare i veckan.
GT valde att fokusera på det som är mest angeläget för oss, gapet till konkurrenten, som bevisligen ökar för varje dag. Nu är jag ju inte opartisk i frågan men nog tycker jag att GT var tydliga med faktauppgifterna i texten och att vi redovisade vad som var vad.
Konkurrenter inom pressen älskar att ifrågasätta varandras redovisning av upplagesiffrorna. Det är ett tydligt att man här frångår en del grundläggande krav som nyhetsvärde och objektiv redogörelse.
GA valde att förbigå upplagemätningen med tystnad och valde att istället redovisa en räckviddsmätning där man fick det till att glappet mellan tidningarna tvärtom minskar.
Det är uppenbart att statistik kan användas på olika sätt...