Vem ska representera SD:s väljare?

Politik2012-12-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så konstaterade även SCB Sverigedemokraternas uppgång i opinionen. Partiet ökar i riket till 7,9 procent. Det är främst äldre som tagit steget. Partiet har mer än fördubblat sitt stöd bland väljare mellan 65 och 75 år. Partiet går ordentligt fram i landsdelar där de redan är etablerade – Värmland, Dalarna och Gävleborg. Det går också fram i Uppsala, Örebro, Södermanland och Västmanland. Flest röstar dock fortfarande på SD i Skåne och Blekinge – i Norrbotten har stödet för SD till och med sjunkit, från 5,4 procent hösten 2010 till 3,4 procent hösten 2012.

Starkast är stödet för SD bland män – lågutbildade, företagare och arbetare. I gruppen manliga LO-medlemmar stödjer fler än var tionde SD, men det är inte bara LO-folk som är sverigedemokrater. Bland manliga TCO-medlemmar är stödet nu över fyra procent. Det är bara i den högsta inkomstklassen som stödet är svagt. SCB kan också visa att stödet för SD ökar i gruppen väljare med utländsk bakgrund.

Men vilka är det väljarna röstar på? Vilka är det de tänker ska företräda dem?

På kommunal nivå blir det allt tommare på Sverigedemokraternas stolar. Antingen hoppar de av eller utesluts för rasistiska uttalanden på nätet. SD har 612 mandat i kommunerna och hittills har omkring 270 personer lämnat sina platser, över 80 stolar står nu antingen tomma eller är besatta av någon som inte tillhör partiet.

På riksnivå är tillgången på kompetenta politiker inte mycket större. Förutom toppen med kompisarna från Lundatiden: Jimmie Åkesson, Björn Söder, Richard Jomshof och Mattias Karlsson, fanns även fyra kompetenta unga män i nästa generation: Erik Almqvist och Kent Ekeroth, den avlidne William Petzäll och SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand som just petats från sin tjänst på riksdagskansliet.

Inför valet hade partiet hoppats på att förre riksdagsmannen för Moderaterna, Sten Andersson, skulle ha tagit plats. Tyvärr avled han under sommaren 2010. Och den kunnige försvarspolitikern, också före detta moderaten, Stellan Bojerud, har hjärtproblem.

Några till i riksdagsgruppen har kompetens nog att föra partiets talan men direkt nedanför de fyra i toppen ekar det nu rätt tomt.

Värre blir det om någon mer slutar i riksdagen. På tur står nu Anna Hagwall som inför valet hade en personvalskampanj med temat ”en skötsam invandrare” – hon kommer från Ungern. Hon är en före detta partistyrelseledamot som, ryktas det, ska ha fallit i onåd. Efter henne på den rikslista som SD gick till val på – det fanns inte tillräcklig kompetens att som andra partier kandidera i valkretsar – står en person som inte längre är medlem i partiet. Olle Larsson har till och med startat Härjedalspartiet.

Och som om detta inte skulle vara nog med huvudvärk för partiet har den ideologiska striden mellan Skånes antimuslimer och den traditionalistiska nationalistfalangen återigen skärpts. Att få röster är en sak, driva politik och hålla ihop ett parti är en annan. SD har hittills visat sig duktigt på det första.