Vem tar helhetsansvaret?

Foto: Alvaro Barrientos

Politik2011-12-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

"Oavsett var man bor på Gotland - på landsbygden, i tätort eller i Visby, vid kusten eller i inlandet - ska det finnas tillgång till affärer, service, kultur och upplevelser inom rimligt avstånd. Stad och land samspelar och utvecklas utifrån sina egna styrkor och bidrar till att den inomregionala balansen bibehålls." .

Så står det i regionens utvecklingsprogram Vision Gotland 2025 som fullmäktige antog i juni 2008.

Vi ska kunna bo och leva över hela ön. Ett antal serviceorter har lagts fast från Fårösund i norr till Burgsvik i söder. Målet att öka befolkningen till 65 000, en utmaning som är nödvändig för att ha underlag för bra och bibehållen service.

Planeringen ska utgå från att den regionala balansen med cirka 40 procent boende på landsbygden, 20 procent i tätorterna och 40 procent i Visby bibehålls. Vision 2025 måste vara styrande för planeringen där bra skolor är en viktig tillväxtfaktor.

Vem ser till denna helhet i dag när skolorganisationen diskuteras? Vem ansvarar för att regionens nämnder planerar utifrån antagna mål och policys? Brittis Benzler (V) regionråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden (BUN) sa vid senaste dialogmötet att regionstyrelsen ska ha ansvaret för regionalpolitiken och förvaltningens förslag utgår från skolperspektivet.

Men stopp nu! BUN ska ta beslut om organisationen den 22 februari som ska gälla från höstterminen 2012. BUN beslutar om skolorganisation alltså kommer detta aldrig till regionstyrelsen eller fullmäktige. Vem tar då helhetsansvar och regionalpolitiska hänsyn? Är det BUN som numer sköter regionalpolitiken enligt den rödgröna majoriteten? Och gäller inte vision 2025 och regionens styrkort också för BUN?

Enligt min uppfattning är processen heltokig. Grunden till det är att Åke Svensson (S) och övriga regionledningen i budgetberedningen sköt ut alla problem och besparingar i de olika nämnderna. Då blir det cirkus och den ena handen vet inte vad den andra gör.

Ska vi ha serviceorter värda namnet kan vi väl inte lägga ned skolan? Hur långt är rimligt för barnen att åka skolbuss? Jag vill att barnfamiljer ska kunna bo både på Fårö och Storsudret och då måste det också finnas rimlig service med förskola och skola utifrån deras geografiska förutsättningar.

På dialogmötena har många viktiga synpunkter och kreativa förslag kommit fram som jag hoppas nu leder fram till att förvaltningen omarbetar sitt förslag. Men den politiska ledningen måste också träda fram och inte gömma sig bakom tjänstemännens förslag. Vad tycker Brittis Benzler (V), blir detta bra för landsbygden och Gotlands utveckling?

Gunnar Bendelin har tagit ett bra initiativ med landsbygdsupproret. Nu måste vi agera och reagera. Jag hoppas vi blir många som ställer upp på manifestationen den 30 december och visar upp den kraft och vilja som finns på landsbygden. Här finns en enorm utvecklingskraft och ska Gotland växa behövs att vi utvecklar hela ön! Centerpartiet på Gotland stödjer upproret!

Jag hoppas ni alla läsare kan njuta av en skön och fridfull jul tillsammans med nära och kära. Med tillönskan om en riktigt god jul och ett gott nytt år!