Vem vill nu avverka i Ojnareskogen?

Politik2012-09-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Enligt sin hemsida måste Mellanskog säkra "biologisk mångfald och variation i skogen" samt skydda "hotade arter och naturtyper".

Det följer av företagets miljöcertifiering enligt PEFC (Programme for the Endorsment of Forest), världens största organisation för skogsbrukscertifiering.

Mellanskog vill även godkännas av FSC (Forest Stewardship Council). Därför säger man sig inte hantera virke som FSC anser vara "kontroversiellt", det vill säga virke från avverkningar som hotar höga naturvärden. Särskilt hänsyn måste tas till hotade arter och våtmarker.


Inte avverka nyckelbiotoper
Avverkningen i Ojnare efterlevde inte de bestämmelser som Mellanskog påstått sig följa och företaget måste ha riskerat att uteslutas från PEFC. Förutsättningen för godkännande av FCS var att man före oktober visat att man verkligen levde upp till kraven.

Dessutom har Mellanskog en uttalad policy att inte avverka skog som klassats som nyckelbiotoper. En nyckelbiotop är ett särskilt känsligt och skyddsvärt område med utrotningshotade arter. Skogsstyrelsens inventering visar att Ojnareområdet är världsunikt och tätast i fråga om nyckelbiotoper i Sverige.


Mellanskogs miljöchef
Enligt en intervju med Mellanskogs miljöchef Dan Glöde i UNT har man alltså brutit mot allt detta vid avverkningen i Ojnare. Så här svarar han på frågan: "Hade ni avverkat i Ojnareskogen om ni redan varit certifierade enligt FCS?"

-  "Nej, inte enligt de tolkningar och bedömningar vi gör i dag. Då får man inte under några omständigheter hantera virke från nyckelbiotoper, oavsett om marken klassas som industrimark".

Tro det eller ej, men så var det faktiskt man försökte försvara avverkningen. Mellanskog hävdade att det aktuella området inte längre var någon skog.

Tillstånden för kalktäkten som meddelats av mark- och miljööverdomstolen, hade förvandlat marken till industrimark.


Vem vill köpa virket?
Den ursäkten höll varken inför skog- och vattenförsvararnas beslutsamhet eller de egna medlemmarnas tilltagande protester.

Vart tar det redan avverkade virket vägen när ingen vill köpa ocertifierade produkter? Frågan är också om Nordkalk kan leta fram någon avverkare som bryter mot de regler som faktiskt gäller för Mellanskog.

Och vilka kunder vill ha kalk som kommer från brott som förintat nyckelbiotoper?