Vem vill regera med vem år 2028?

Politik2014-09-08 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vallöftena duggar tätt och sifferexercisen är intensiv och tidvis svårbegriplig. Men vilket val är det egentligen fråga om? 14 september 2014 tänker ni kanske för det låter ju rimligt. Men där är vi lite fel ute.

Många av årets löften ska förverkligas om sisådär 21 år. För först då ska bostäder, stambanor och höghastighetståg vara beboeliga och åkbara. Innan dess hinner det rinna många siffror under broarna plus ett antal nya riksdagsval.

Det är förstås rimligt att det tar tid att bygga hus och fixa banvallar. Men 21 år. Det är i längsta laget för de hundratusentals som är i ett desperat behov av bostad nu. Eller för dem som hoppas att nedfallande kontaktledningar inte ska fortsätta krångla till tidtabellen.

Ett år innan nästa val kan vi börja kolla på hur det går med förverkligandet av löftena från 2014 för då ska själva jobbet inledas.

Vi förmodas nu lägga vår röst på ett parti i hopp om att de är trogna sina löften i många år framöver. Fem miljoner i arbete 2020, fem miljarder till försvaret 2024, bra arbetsmiljö för elever och lärare 2020, 13 000 nya byggjobb per år fram till 2035. 250 000 nya bostäder till 2020.

Men tänk om något parti likt Moderaterna får för sig att bli nya? Nya Folkpartiet eller Nya Centerpartiet exempelvis. De kanske inte alls är med på höghastighetståget när det väl gäller.

Samtliga partiledningar är sannolikt nya när invigningen av den nya stambanan ska äga rum. Vi får hoppas att de som kommer efter dagens partiledningar tvingas lägga handen på partiets valmanifest anno 2014 och svära på att de icke under några förhållanden kommer att avvika från det som utlovades 2014 under de närmaste 20-30 åren.

Vi kan ju rentutav ha några nya partier i riksdagen 2020 eller 2024? Kanske blockpolitiken är ett minne blott? Vem vill regera med vem 2028?

Jag har inga invändningar mot att det ställs ut löften som tar lång tid att förverkliga. Men man måste ha med i beräkningen att framtiden kommer allt oftare. Nu ska vi exempelvis köpa JAS-plan och öka de försvarsanslag som drogs ner för några år sedan och två Gripen ska skickas till det nedrustade Gotland.

Jag tycker helt enkelt att det är läge att skaffa sig en realistisk bild av innehållet i årets vallöften och kolla lite på innehållsförteckningen och bäst-före-datum. Om vi får för oss att det kommer att hända grejer på tåg- och bostadsfronterna de närmaste åren så blir vi bara besvikna.

Någon av alla dessa kommenterande journalister borde skjuta in en liten fråga om hur partiledarna ska kunna garantera att deras vallöften håller i sig i flera årtionden.