Vem vill rösta på Fi?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommer då det i helgen kongressande Feministiskt initiativ, Fi, locka alla dessa besvikna och arga kvinnor? Knappast. Bilden av Fi är ett splittrat parti med politiskt oerfarna kvinnor, som slåss sinsemellan, mer än för fram tydliga politiska krav, som skulle locka de lågavlönade deltidarbetande kvinnorna inom vården, handeln och på kontoren.
Istället visas det upp ett starkt manshat och prat om revansch och återbetalningens tid. De krav som ställs är i princip samma krav som vänsterpartiet drivit och en av de tre ledarna i Fi är också förra vänsterpartiledaren Gudrun Schyman. Fi är ett vänsterparti och det är dess svaghet. Det begränsar väljarunderlaget och kan istället leda till att vänstern i Sverige försvagas och förlorar regeringsmakten.
Ledarfigurerna är viktiga i ett parti som vill in i riksdagen. Gudrun Schyman är en skicklig proffspolitiker och de två andra har inte samma vana att möta media och väljare. Gudrun Schyman kan bli en tillgång för Fi, då hon alltid drar folk och lockar media. Men hon har ju lik i garderoben och media kommer självklart granska både Schyman och de andra två, Sofia Karlsson och Devrim Mavi. Å andra sidan kan de två mindre kända ledarkvinnorna växa fram och vinna väljare just genom att de är nya och fräscha jämfört med den mer belastade Schyman.
Fi ställer upp i riksdagsvalet nästa år. Bara att de gör det kommer säkert påverka valdebatten och jämställdhetsfrågorna och feminismen kommer att debatteras. Den debatten kommer socialdemoraterna och vänsterpartiet att tjäna på och de borgerliga förlora på. Särskilt kristdemokraterna, som är Fi:s motpol i familjepolitiken. Frågor om äktenskapsjuridiken, barnbidrag, föräldraledighet och barnomsorgen kommer att plåga kristdemokraterna i valdebatten. Fi:s bidrag kan bli att debattera kristdemokraterna ut ur riksdagen. Sedan är frågan om Fi klarar fyra procent och kommer in i riksdagen eller om de tar 3,9 procent av de röster, som annars skulle ha gått till socialdemokraterna och vänsterpartiet.
För Fi kan komma att påverka regeringsfrågan. De måste ge svar på vilken regering de vill stötta, en socialdemokratisk regeringen eller en moderatledd. Fi kan bli en flopp som är bortglömda redan nästa år. Men de kan också bli ett parti som kommer in i riksdagen och avgör vem som får bli statsminister nästa höst.