Vetenskap och beprövad erfarenhet på undantag

Politik2019-11-01 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

Den enda regel som gällde i Medicinalväsendets ansvarsnämnd, när vi skulle ta ställning till om något fel begåtts i vården, var att alla beslut skulle grundas på vetenskap och beprövad erfarenhet. 

Det gick inte att använda en behandling bara för att man fått för sig att det skulle funka. Därför behövde jag inte vara läkare för att kunna delta i nämndens beslut. Sedan dess har jag varit ett fan av begreppet vetenskap och beprövad erfarenhet. I dessa hittepå tider är det ett mycket användbart rättesnöre.

I övrigt saknar jag upplysningstiden. Alla människor ansågs vara kapabla att tänka själv, man skulle inte okritiskt tro på sådant som makthavare sa och samhället utvecklades bäst av jämlika människor.

Men upplysningstiden tog slut under 1800-talet och måste nu ersättas med en ny upplysningstid av ett modernare snitt. 

Vetenskap och beprövad erfarenhet har i dag fått ge vika för ogrundade påståenden, känslor och en iver att åtgärda samhällsproblem även om det strider mot både vetenskap och erfarenhet.

Mest tydligt är det inom brottsbekämpningen. Hårda tag ska det vara, allt annat är bara ett tecken på att man inte tar ”människors oro på allvar”. Nu är det ju inte att ta människors oro på allvar att föreslå åtgärder som inte hjälper.

Förmågan att tänka själv är inte alldeles lätt när information blandas med desinformation. 

Vi möts exempelvis av en störtflod av påståenden om hur brottsligheten tar över och gör våra liv osäkra. Inlåsning av så många som möjligt under lång tid är den modell som har mest vind i seglen. 

Att det strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet och dessutom bidrar till ännu större kriminalitet är det inte många som vågar andas om. 

Att påstå något sådant är ett säkert sätt att dra på sig beskyllningar om att man vill putta Sverige ner i avgrunden. Johan Forsell (M) dyker alltid upp först av alla i TV-rutan och talar om hur korkat det är att tro att någonting annat kan funka än att låsa in folk under lång tid.

Polisen däremot håller sig till det man vet. Att tro att du kommer åt gängkriminaliteten genom att arrestera bort problemet, då är man helt fel ute, säger polisen Ulf Merlander i Göteborg.

Det absolut viktigaste är att vi får stopp på nyrekryteringen och stopp på de personer som riskerar att hamna i den här miljön. Vi kommer fortsätta jobba med lagföring i all evighet annars om vi inte kan få stopp i andra änden, säger polisen Niclas Andersson i Rinkeby.

Men sådana uttryck för vetenskap och beprövad erfarenhet står sig slätt mot de hårda tagens företrädare som ser ut att gå mot seger.