Vi behöver mer politisk samling, inte mindre

Politik2019-11-19 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

Vilket samhälle vill du leva i? Vilket samhälle vill du lämna vidare till dina barn? Frågorna kan verka dramatiska, pretentiösa, men de är fullt relevanta i den tid vi lever. För det pågår vad som börjar likna ett sjöslag om hur vi väljer att organisera våra gemensamma system och ibland är till och med frågan huruvida vi alls ska ha några gemensamma system. 

Det är ingen hemlighet att jag förordar gemensamma lösningar på gemensamma problem. Ensam är sällan stark och i de fall vi har systemhotande utmaningar står sig den enskilde slätt. 

Därför smärtar det att det politiska klimatet hårdnat på det vis vi nu ser. De flesta politiskt aktiva uppskattar frejdiga debatter som tydliggör politiska skiljelinjer, men den polarisering som nu är fallet försvårar avsevärt för breda politiska lösningar som håller över mandatperioder och funktionärsbyten. 

Vilka problem jag syftar på? Gängkriminaliteten är kanske det bästa exemplet, där bred politisk enighet om kraftfulla insatser skulle medföras fokus på rätt saker och arbetsro för de ansträngda rättsvårdande myndigheterna. I ett allvarligt läge förtjänar vårt land politisk samling. 

Klimatfrågan är ännu ett exempel på behov av politisk samling. Det klimatpolitiska ramverket som riksdagen beslutat om, är utmärkt. Men nu återstår leverans - att visa korten. Och där skiljer sig ambitionerna åt, vilket jag beklagar. Sverige har fantastiska möjligheter att genomföra en rättvis omställning och tack vare såväl tillväxt och befintlig välfärdsmodell agera förebild för andra. Men, det kräver prioritering av resurser och det kommer förhoppningsvis att bli tydligt i kommande debatter om vilken riktning Sverige ska ta under kommande år. 

För mig är det solklart - oavsett om vi talar om att knäcka gängkriminaliteten eller klara en rättvis omställning - det är bara möjligt om vi gör det tillsammans. Om våra barn ska ha skuggan av en chans att leva som vi gör idag eller bättre, tarvar det investeringar och prioriteringar i direkt riktning mot det gemensamma. 

Det kan tyckas att det är något dystra tider för oss som besjälas av att göra saker tillsammans med andra. Som tur är, förefaller många av oss också vara optimister. Gemenskap smittar, det har vi sett förut, och när samhället byggs starkare, får fler chans att komma till sin rätt. Politisk samling behövs, det är min absoluta uppfattning, och jag kommer att göra allt som står i min makt för att främja framväxten av ett starkare samhälle, ett tryggare Sverige. Det starka samhället är och förblir mitt svar på de utmaningar vi står inför.