Politik är att vilja, sa Olof Palme. Fast nog verkar politik mest vara en fråga om ovilja. I alla fall i relation till krafter utanför det egna partiet. I det egna partiet tänks bara smarta tankar. I andra partier är de däremot genomgående osmarta, på fel spår och levererar ofinansierade förslag på löpande band.
Är det inte fel på själva förslagen så är det fel på förslagsställarna. Stefan Löven föreslog exempelvis att det skulle bli lättare att ta körkort. Arbetsgivarna kräver nämligen i stor utsträckning körkort och många har inte råd att ta körkort.
Många sitter därför fast i arbetslöshet så här måste jobbpolitiken hottas upp genom att göra det möjligt att få CSN lån till körkort tyckte Stefan Löven när han sommartalade i Vasaparken i Stockholm.
Verkar ju ligga en del klokskap i det resonemanget. Det tyckte också moderaternas skolpolitiska talesperson Tomas Tobé. Men om nu själva förslaget var bra så borde i alla fall inte Socialdemokraterna hålla på och föreslå det så där på egen hand sa Tobé i Ekot. Det minsta man kan begära är att Löven hade kollat med Miljöpartiet och Vänsterpartiet först för att hämta in deras välsignelse. Annars lurar man väljarna, menade Tobé. Nu hade Stefan Löven inte kollat upp detta med de andra rödgröna partierna så vad hjälpte det att själva iden var bra. Ingenting.
Man hade ju annars kunnat tänka sig att Tobé sa att om nu inte Löven skulle få med sig Miljöpartiet och Vänsterpartiet så kunde de räkna med Moderaterna när väl förslaget når riksdagens för omröstning. Löven var ju trots allt på rätt spår. Men så funkar det inte.
När Göran Hägglund stod på parkeringen utanför Gekås i Ullared och sommartalade samma dag så föreslog han att sjukvården borde förstatligas. Hade han inhämtat någon välsignelse för detta förslag av C, M eller FP?
Nej, det var ett rent KD-förslag. Björklund vill förstatliga skolan men det vill inte de andra allianspartierna. Hoppsan, vad säger Tobé nu då? Ingenting förstås i likhet med andra talespersoner inom områdena skola och sjukvård.
Utanför Ullared gick det bra att lansera egna förslag som skiljer det ena partiet från det andra. I Vasaparken gick det inte.
Men på valdagen tar vi en valsedel från ett speciellt parti. Då går det inte att bunta ihop några partier och lägga en tre-fyra valsedlar i samma kuvert. Så om inte förr så då måste vi förstå vad som skiljer det ena partiet från det andra. Om de ska hindra varandra från att lägga egna förslag så får de väl slå ihop sig.
Tänker de hålla fast vid sin partiidentitet måste de allihopa vara schyssta mot oss väljare och tala om vad just de står för.