Vi investerar i 260 sommarjobb

En enig socialnämnd investerar pengar i 260 sommarjobb för unga på Gotland. Hanna Westerén är glad över detta.

En enig socialnämnd investerar pengar i 260 sommarjobb för unga på Gotland. Hanna Westerén är glad över detta.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Politik2011-04-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så var det äntligen beslutat. I onsdags beslutade en enhällig socialnämnd - på rödgrönt initiativ - att skjuta till pengar för att finansiera 260 sommarjobb. Det är en satsning riktad mot de ungdomar som har allra svårast att få fäste på arbetsmarknaden och därmed är i behov av så väl nätverk som arbetslivserfarenhet.

Att det här blev möjligt känns fantastiskt, och det behöver väl knappast sägas: satsningar på jobb är en investering i framtiden!

Inte lönar det sig heller att sura över att regeringen inte sköt till en spänn för sommarjobb åt unga, men nog känns det märkligt att det inte var det minsta prioriterat i det Sverige som Anders Borg upprepar "går som tåget" och nu anses ha råd med ännu ett jobbskatteavdrag.


Kvinnofrid är en mansfråga
Regionens handlingsprogram för kvinnofrid är nu ute för remissbehandling och jag hade förmånen att få delta på en av remisskonferenserna. Glädjande nog var vi många deltagare, men besvärande få var män.

Hur kan en fråga om våld vara en kvinnofråga - när och hur sker förskjutningen från att vara ett samhällsproblem (ojämlika maktstrukturer i en demokrati) till att bli en fråga som kvinnor ensamma får lösa ("det är ju vi som kollektiv som blir slagna")? Jag hoppas att många fler män kommer att engagera sig längs resans gång - starka, modiga män som inser att alla vinner på ett jämställt och jämlikt samhälle (för det är ju just det som det hela i grund och botten handlar om!). För övrigt hoppas jag att många fiffiga namnförslag inkommer, det nya programmet måste få ett namn som lockar och engagerar, men också förmedlar frågans allvar.


Varningsflaggor i Finland
Nu några ord kring det som nyss har skett i grannlandet i öst. Sannfinländarnas osannlika valresultat reser en hel del varningsflaggor, både i finländsk och svensk politik.

Nog är det en aning märkligt att svenska toppolitiker varit så tysta trots de regelrätta angrepp som under den finländska valrörelsen förekommit på så väl det svenska språket som på våra språksystrar och - bröder, som dessutom utgör en minoritet i Finland? Valresultatet är dessvärre del av en trend som marscherar genom Europa idag och frågan är vad vi i de etablerade partierna hade kunnat göra annorlunda. Varför lyckas vi inte hålla främlingsfientligheten stången, utanför våra demokratiska församlingar?


Missnöje och populism
Det svenska parti som själv säger sig ha "beröringspunkter" med Sannfinländarna, Sverigedemokraterna, är ett kapitel i sig och vi är säkert många som funderat över hur deras väljarkår ser ut.

Linnea Nilsson och Emil Schön har intervjuat några av deras väljare i boken "Fult folk". De var här och föreläste den 20/4 och för dig som inte var med, men ändå är nyfiken - läs den i påsk! Den klargör både det ena och det andra kring missnöje och populism.

Jag vill nu bara tillönska er alla en riktigt fin påsk!