Vi måste alla säga nej till försämrad Gotlandstrafik!

Politik2005-06-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Standarden för passagerarna kan komma att sänkas". "Långsamma Gotlandsfärjor är viktigt för konkurrensens skull ". "Syftet med långsamma färjor är att få en bra trafik till rimlig kostnad"
Man skulle kunna tro att ovanstående citat är ett dåligt skämt. Tyvärr kan vi dock konstatera att det är en sanning.

Långsamma färjor?
Citaten är hämtade från intervjun i Radio Gotland med Rikstrafikens generaldirektör Staffan Widlert inför den nya upphandlingen av Gotlandstrafiken.
Rikstrafikens styrelse har fattat ett principbeslut om att ge rederier möjlighet att lämna in anbud som innehåller trafik med långsamma färjor??
Detta är något vi på Gotland måste protestera emot med full kraft, och det är bråttom.
När infrastrukturen diskuteras i vårt land är det alltid förbättringar som är aktuella.
Nya motorvägar, nya broar, nya tunnlar, Mälarbana, Bottniabanan mm. Miljardrullningen är enorm och det är helt rätt.
Satsningar på förbättrad infrastruktur har varit och kommer alltid att vara en av de allra viktigaste faktorerna för en positiv utveckling av näringslivet och därmed en förutsättning för att säkra de jobb vi alla lever av.
Nu skall snart en upphandling av Gotlandstrafiken inledas.
En självklarhet hade då varit att kravspecifikationen utformats på ett sådant sätt att staten upphandlar ett trafiksystem som är bättre än dagens. Det är logiskt. För att uppnå en utveckling av regionen Gotland behöver vi en förbättrad gotlandstrafik.

Snabbgående färjor!
Det handlar om:
Snabbgående färjor. (Minst lika snabba som trafikerar Gotland - fastlandet idag, i en nära framtid ännu snabbare färjor.)
Konkurrensneutralt pris för person och för gods = Vägpriser
Ökad tillgänglighet
Utökad kapacitet och en hög kvalitet på färjorna.
Minst två fastlandshamnar (På sommaren kanske en tredje kan förverkligas).
Trafiksystemet skall vara stabilt men också flexibelt.
Om vi skall kunna åstadkomma en positiv utveckling av det gotländska näringslivet och samhället krävs det att staten tar sitt ansvar för att Gotland faktiskt också är en del av Sverige.
Det handlar om småpengar i den statliga budgeten. Vi ska inte behöva finna oss i några försämringar som generaldirektören nu signalerar om.

Alla måste säga ifrån!
Nu måste alla goda krafter på ön säga ifrån. Kommunledning, Landshövding, näringslivsföreträdare, företrädare för partierna på Gotland.
Agera nu. Om några månader kan det vara för sent.