Drevet mot Margot Wallström går för fullt. Ledarskribenter i de liberala tidningarna försöker dagligen överträffa varandra i att trissa upp stämningen angående att Wallström genom fackförbundet Kommunal skaffat sig en lägenhet under den tid hon har uppdraget att vara utrikesminister.
Att bostadskön i Stockholm är 13 år verkar få av dessa skribenter ha tagit notis om. Borgerliga företrädare var inte sena att kräva Wallströms avgång. Det ligger i politikens natur att göra detta.
Men det går att undra var de indignerade rösterna fanns när före detta finansminister Anders Borg under sin tid som minister bodde i en bostad avsedd för studenter, eller när Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson bodde i en lägenhet avsedd för samhällets allra mest utsatta.
Margot Wallström är idag 61 år. Skulle hon, som den borgerliga ledarskribenten Erik Helmersson skrev, ”ordnat boende på vanligt sätt” skulle hon vara 74 år när hon fått ett hyreskontrakt. Det är som alla förstår helt orimligt och självklart borde riksdagsreglerna om dubbelt boende också omfatta statsråd. För vem vill ha en regering och riksdag som endast består av personer från Stockholm?
Förhoppningsvis kan diskussionen, när krutröken lagt sig, fokusera på den egentliga problematiken. Var ska vi bo? Enligt Boverket behöver det byggas drygt 700 000 bostäder under de kommande tio åren.
Det kommer ställa stora krav på politik och näringsliv. Dessa behöver kroka arm och hitta kloka vägar att möta detta behov. Mot slutet av 1980-talet byggdes cirka 70 000 bostäder per år med hjälp av statliga subventioner. När byggtakten var som högst i Sverige mot slutet av 60-talet byggdes 110 000 bostäder per år.
När de statliga subventionerna togs bort minskade detta antal till drygt 10 000 nya bostäder per år. Det går att säga mycket om de statliga subventionerna. Men byggtakten var högre och människor kunde hitta boende.
Att hitta bostad handlar om så mycket mer än att skaffa tak över huvudet. Det är en förutsättning för en rörlig arbetsmarknad där människor kan flytta dit jobben finns.
Det skapar förutsättningar för företag att etablera sig och utveckla sin verksamhet. Idag utgör bostadsmarknaden en flaskhals som påverkar samhällsutvecklingen negativt.
Därför är det glädjande att regeringen nu tagit initiativ till att öka byggtakten i hela Sverige. Här på Gotland är byggtakten just nu hög. Vi kommer ha flera hundra nya lägenheter klara de kommande åren. Det tillsammans med de flera hundra nya arbeten som är på gång till ön skapar goda förutsättningar för en positiv utveckling.
Och vem vet, med våra goda förbindelser till Stockholm kanske nästa utrikesminister kan dagpendla från Gotland istället för att ställa upp en tältsäng på arbetsrummet?