C-DEBATT
Det är en annorlunda tid vi lever i just nu. En tid där pandemin påminner oss om vårt ö-läge. Flyg och färja är ett måste för transporter till och från Gotland.
Det var en stor lättnad när regeringen, efter många påtryckningar, tog beslut att säkra flygtrafiken. Flyget är viktigt för att vården ska kunna skicka sjukvårdsprover för analyser men kan behövas för såväl personal som patienter.
Gotland är en del av Sverige. Ändå måste vi ofta påminna om det för att få likvärdiga förutsättningar. Vi får kämpa för ersättning för merkostnader i bland annat sjukvården, trygg elförsörjning och ny elkabel, goda kommunikationer med mera.
Effekterna av covid-19 får oerhörda konsekvenser för jobb och företagande och det väcker givetvis tankar om vilket samhälle och vilken service vi har kvar efter corona-pandemin. Besöksnäringen är hårt drabbad men vi ser svårigheterna inom många branscher nu. Beslutet att Almedalsveckan flyttas fram till 2021 är ett hårt slag för många eftersom intäkterna betyder oerhört mycket.
Det behövs stora samhällsinsatser för att rädda jobben och stötta de företagare som nu kämpar för sin överlevnad och för att rädda det livsverk de byggt upp. De statliga åtgärdspaketen som presenterats av regeringen tillsammans med C och L är bra, men mer behövs.
Lokalt tog vi snabbt fram ett 21-punktsprogram som hela politiken stod bakom, för att lindra effekterna i samhället och stärka företagen. Det behövs ytterligare. Det jag hör från många företagare nu är behovet av att kunna heltidspermittera och att regeringen måste agera snabbt. Har man noll i intäkt så klarar man varken löne- eller lokalkostnader men vill samtidigt bibehålla medarbetare och kompetens för en omstart i en mer normal tid.
Nu ökar antalet varsel och permitteringar, timanställningar minskar och försörjningsstödet ökar. Vi ser en ökad oro i det gotländska samhället. Vi planerar nu för ytterligare åtgärder, för att stötta näringslivet, idrotten och kulturen lokalt både på kort och lång sikt.
Vad är rätt åtgärder som kompletterar de nationella stödåtgärderna och bidrar till trygghet i samhället? Vi får inte fastna bara i den dagliga krishanteringen med minskad smittspridning utan vi måste också orka tänka framåt. Hur kan man jobba med utvecklingsfrågor och tänka nytt och förbereda för en mer normal tid? Vilka utbildningar behövs för framtidens arbetsliv?
Kommuner och regioner får nu ett välkommet extra generellt statsbidrag på 15 miljarder kronor år 2020. Det är ett bra och nödvändigt besked. BNP beräknas minska mellan 3-4 procent så det är för tidigt att säga om det kommer att kunna täcka de uteblivna skatteintäkterna och de kraftiga merkostnader som vi nu har.
De som är över 70 år och andra riskgrupper ska stanna hemma och behöver då hjälp med att handla eller gå ärenden. De ideella krafter som samordnas av Röda Korset gör en fantastisk insats och den värme de sprider med sitt viktiga engagemang är till stor glädje och tröst och gör mig stolt över vårt gotländska samhälle.
Ta hand om varandra!