Det är omöjligt att börja med något annat än den ohyggligt grymma händelse som drabbat Norge. Vi är nog många som har svårt att förstå och ta in vidden av den tragedi som utspelat sig mitt i sommaren i vårt grannland. Att mötas och tillsammans bearbeta det som hänt är och kommer att vara viktigt under lång tid framöver.
Även om gärningsmannen är häktad, kvarstår många frågor. Hur och varför något sådant kan hända. Hur kan vi förvalta och utveckla våra öppna och demokratiska samhällen?
Öppenhet är en förutsättning för att ett demokratiskt samhälle skall kunna utvecklas. Men öppna demokratiska samhällen är också sårbara. Målkonflikter måste hanteras, allt är inte svart eller vitt. Eller för att citera Sydsvenskan "Prövningarna för demokratin har bara börjat. Med öppna dörrar blir rättegången Breiviks arena för hatbudskap och uppmaningar till terror. Med stängda dörrar är det svårt att hävda ett öppet samhälle".
När det gäller demokrati vill jag påstå att Gotland och Almedalsveckan verkligen bidrar på ett positivt och tillgängligt sätt. Den kritik som framförts mot veckan känns ofta konstruerad, kanske är det vissa debattörer som vill få genomslag och publicitet, men då får man nog anstränga sig lite mer och bli mer konstruktiv.
Det finns inget tillfälle som så många vanliga människor kan träffa politiker på toppnivå under så avspända och lättillgängliga former som under Almedalsveckan.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har blivit lite tydligare när det gäller livsmedelsproduktionens vara eller icke vara i Sverige.
På ett seminarium under Almedalsveckan som handlade om framtidens livsmedelsproduktion tydliggjorde ministern för oss åhörare områden för att stärka utvecklingen för svensk livsmedelsproduktion. Eskil lyfte fram att det är viktigt att stärka konkurrenskraften genom att inte gå före med tuff svensk lagstiftning, och att vi skall ha en gemensam europeisk jordbrukspolitik .
Däremot så passade han på frågan om han anser att vi behöver produktionsmål. Frågan skall ses i skenet av att Sverige är ett av de länder i Europa som producerar minst livsmedel i förhållande till vad som konsumeras. Konkurrensen är knivskarp, bästa möjliga villkor är nödvändigt för att kunna vända den negativa utveckling som svensk livsmedelsproduktion haft under många år.
Att vara bäst i klassen med tuff lagstiftning gynnar ingen. Produktionen läggs i stället ner i Sverige, allt medan konsumtionen finns kvar. Vi exporterar då i stället våra miljö- eller djuromsorgsproblem.
Idag skiner solen för första gången på länge. Efter att juli har bjudit på 140 mm regn hittills, vill vi nu ha högtryck här nere i Skåne. Snart börjar skörden, och så här långt ser grödorna bra ut. Men vi vet också att man aldrig skall räkna hem skörden förrän den är bärgad, allt kan ännu hända!