Vi minns natten då Olof Palme dog

Politik2016-02-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De flesta av oss äldre minns nog var vi var när vi först hörde talas om att Olof Palme var mördad. Jag bodde i Fårösund då och satte på radion på morgonen där en märkbart skärrad radioröst sa att Palme var död.

Vi skulle ha årsmöte med Fårö S-förening den lördagen, men det fick snabbt göras om till en minnesstund med kaffe och tårta, som en av medlemmarna hade bakat inför mötet. Det blev en stund för eftertanke.

Att även polisen var överraskad av mordet kunde man se dagarna efter då deras uttalanden verkade mer förvirrade än klargörande.

Hatet mot Palme var stort, det fanns organiserade grupper som aktivt gjorde allt för att nedvärdera Palme och det uttalades dödshot offentligt mot honom från den mest aktiva gruppen.

Inte så lite påminner det om idag där dreven går hårt mot Löfven och Wallström. På sajter uppmanas det till våld, revolt och till och med att indirekt mörda dessa och några till. Nu börjar man inse att det inte är hållbart. Lagen mot kränkningar på nätet ska äntligen skärpas. Utan den kvävs åsiktsfriheten. Speciellt kvinnor drabbas hårt och flera vågar inte längre offentligt ha en åsikt som kan reta hatarna.

Flyktingar är en annan grupp som hatarna kastar sig över. Istället för att ifrågasätta varför vi har 150 miljardärer i Sverige, en höjning från 110 år 2011, anklagar man flyktingarna för att pensionärer inte får sylt till gröten.

I Fårösund har man förtjänstfullt tagit emot cirka 200 flyktingar med frivilliga volontärers hjälp. Några har förstås inte gillat mottagandet och det är naturligt. Man är rädd för det okända. 200 anses allmänt att man kan ta emot utan att det ska bli förvaring istället för integration.

Ted Ljungqvist har i flera insändare kritiserat flyktingmottagningen i Fårösund. Den 17/2 menar han att tio procent är det en ort som Fårösund klarar av. De betyder drygt de 60 som han tidigare har tyckt varit den övre gränsen. Ändå säger han sig stå bakom uppropet om 200. Logik?

Antalet flyktingar på en ort styrs av om Migrationsverket får avtal med boenden på platsen, oavsett vad befolkningen tycker. Kommunerna kan inte längre komma undan. Tyvärr är det stängda dörrar mellan Migrationsverket och kommunerna som inte vet vad som beslutas över deras huvuden.

Man måste trots allt försöka se det positiva. Skolorna i Fårösund och Öja får något år extra på sig, simhallen i Fårösund blir kvar, handeln ökar i och med fler boende och så vidare.

Många flyttar efter asylbeslutet, men kommer det nya efter dem kan skolorna få ännu lite mer tid. Regionen måste därför ge dessa skolor mer resurser och personal för att klara det.