Sverige befinner sig i en konflikt med Vitryssland. Diplomater portas. Vitryssland stänger ambassaden i Stockholm. Sveriges inställning, utöver att göra vad kutymen kräver, bör vara att visa att kontakterna med Vitryssland handlar om mer än dess nuvarande regim.
London-OS har inneburit välkommen avkoppling från diskussionen om sambandet mellan idrott och politik. Men det är bara ett par veckor sedan fotbolls-EM i Ukraina förde upp Kiev-regimens demokratiska brister på dagordningen. Och Vitrysslands starke man Alexander Lukasjenko ser nu till att ishockey-VM i 2014 i hans land måste malas genom debattkvarnen.
VM spelas i maj 2014. Strax efteråt är det 20 år sedan Lukasjenko vann, med 80 procent av rösterna, det enda presidentval som bedöms korrekt genomfört.
Hans folkliga stöd den gången var äkta. Men han har uppträtt som om det gav honom livslångt mandat.
Mycket kan hända till 2014. Men sannolikt sitter han även då vid makten. För han kontrollerar en omfattande säkerhetsapparat, råder över vitryssarnas levebröd - och stöds av Moskva.
Sedan många år uppgår olika former av ryskt stöd till ett värde motsvarande inemot 20 procent av Vitrysslands totala produktion.
Så länge Moskva står bakom Lukasjenko finns, enligt Siarhei Bohdan vid Humboldt-universitetet i Berlin, inga utsikter till en regimförändring. EU misslyckas i Vitryssland. Att tävla med Moskva i bistånd går inte. Och medan EU sluter gränserna står Ryssland öppet för sina vitryska kusiner.
EU:s politiska vilja att agera är begränsad. Medan inflytande över Vitryssland är livsviktigt i Moskva är det en bisak i Bryssel.
För grannarna Polen, Litauen och Lettland är det förstås annorlunda.
Sverige tog för ett par år sedan, tillsammans med Polen, initiativ till Östliga partnerskapet, i syfte att främja samarbetet med sex länder i forna Sovjet, däribland Vitryssland.
I partnerskapet liksom i FN och OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, förenas Vitryssland och Sverige formellt i försvaret av mänskliga rättigheter.
Men när Vitryssland hamnar på plats 168, av 179 listade länder, i en pressfrihetsrankning från Reportrar utan gränser - då förstår man att åsikter om vad mänskliga rättigheter är går isär.
I Vitryssland är staten lika med Lukasjenko. Och han tålde inte att Sveriges ambassadör i Minsk, Stefan Eriksson, spritt kunskap om MR-läget i landet och haft kontakter även bland dem som verkar för demokratiska politiska villkor.
Lukasjenko är seg. Han är hänsynslös, men smart. Han spelar inte för högt, inför omvärlden och befolkningen.
Carl Bildt och dennes EU-kolleger träffade senast sin vitryske kollega i Bryssel 23 juli. Siarhei Martynau svarade apropå mänskliga rättigheter att det minsann finns brister därvidlag även inom EU. Han upprepade Lukasjenkos linje att det är EU som måste ta steg för att närma sig Vitryssland, inte tvärtom.
Vad göra? Skoja med diktatorn?
Vintern 2006 visade vitryssarna sitt missnöje genom att en viss dag dra på sig jeans.
Sommaren 2011 gick man ut på gatorna och applåderade.
Nyligen var Loreen där och träffade oppositionella, medan teddybjörnar blivit en symbol för frihetssträvan i Vitryssland, sedan gosenallar med demokratibudskap släppts från luften av en svensk reklambyrå.
Inte undra på att Lukasjenko är arg på Sverige.
Det får han gärna förbli.