Vi satsar på vuxnas jobb och lärande på Gotland!

Politik2007-05-29 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Håkan Ericssons väljer att missförstå i sin ledare (21/5). Det är allt för många rykten om nedläggning av vuxenutbildningen.
I budgetpropositionen föreslår regeringen att man minskar statsbidragen för komvux med 600 miljoner kronor nästa år. Socialdemokraterna försöker göra en stor sak av detta, men här kommer några fakta.
Den socialdemokratiska regeringen drog som bekant ner statsbidragen till Komvux med cirka 2,2 miljarder från 2001 till 2006. Håkan Ericsson fokuserar enbart på den borgerliga regeringens neddragning på 600 miljoner 2007. Det statliga stödet ändras hela tiden, bland annat beroende på bedömningar av arbetsmarknadssituationen. Sådana bedömningar gör vi även lokalt på Gotland.

Allt färre elever
Mer pengar till utbildning ger inte fler elever och på elevsidan ser vi idag en tydlig minskning. Skolverket skriver i sin årsredovisning 2006: "Deltagandet i vuxenutbildning på gymnasial nivå har varierat kraftigt sedan mitten av 1990-talet. Omfattningen har påverkats av det riktade statliga stödet till vuxenutbildning. Mellan hösten 2001 och hösten 2005 har andelen kursdeltagare i komvux minskat med 39 procent. Deltagare på yrkeskurser har minskat med 26 procent från 134 000 till 100 000 deltagare. De i antal stora förändringarna när det gäller yrkeskurserna finns främst på omsorgssidan."
Den grundläggande vuxenutbildningen och Svenska för invandrare (SFI) påverkas inte eftersom dessa bidrag avser gymnasial utbildning. På Gotland har vi haft mellan 60-100 studerande på grundläggande vux. SFI-delen har ökat de senaste tre åren från 60 till 86 elever. Kommunen är skyldig enligt Skollagen att erbjuda grundläggande vuxenutbildning och SFI.
I den kommande skollagen kommer regeringen att skriva in skyldighet för kommunerna att erbjuda gymnasial vuxenutbildning i kommande rättighetslagstiftning, för att ge allmän behörighet till högskolan. Det kommer även att vara fritt att erbjuda ytterligare kurser beroende på de behov som finns.

Mer till kommunerna
Regeringen ökar istället bidragen till kommunerna, som kan prioritera själva hur man vill använda dessa pengar. Utöver de 1,22 miljarder som förs över från det gamla komvuxanslaget (där de 600 miljonerna är bortdragna), så tillförs också 700 miljoner utan öronmärkning till "kommunpåsen".
Skillnaden mellan oss och socialdemokraterna är att vi har större tilltro till att kommunerna kan fatta kloka beslut om hur pengarna bäst används - till exempel skola, vård eller omsorg. På Gotland har vi nu föreslagit 24 nya miljoner till sjukvården 2008, där vi ser att behoven är stora.
Många använder idag komvux för att höja sina betyg och läser om samma kurser de tidigare gått för att höja ett G till VG eller MVG, så kallad konkurrenskomplettering. Komvux ska vara till för att ge nya kunskaper, därför stoppas denna komplettering. Detta har även S-regeringen föreslagit tidigare i en förändring av skollagen, som skulle ha gällt från 1 juli 2007 och som Alliansen skjutit på till 2009 för att få fram ett mer genomarbetat förslag.
Lärarnas Riksförbund har räknat fram kostnaden för konkurrenskompletteringen till 600 miljoner kronor, det vill säga lika mycket som regeringen nu drar in.
Stopp för denna komplettering gäller för elever som börjar gymnasieskolan 2010, men det står alla fritt även fortsättningsvis att pröva (tentera upp) för ett högre betyg, även för dem med äldre utbildningar.

Mer till folkhögskolorna
Regeringen ökar också stödet till folkhögskolorna med 400 miljoner. Där går många som har haft brister i sin utbildning eller behöver lära sig på ett annat sätt än det traditionella.
Därmed möter man bättre det behov som finns på utbildningsplatser för många som står ganska långt från den traditionella utbildningen. Nya studievägar, KY-utbildningar, och andra studieformer förbättrar möjligheterna för vuxenstuderande framöver.
Sammantaget satsar den borgerliga regeringen mer på både kommunerna och utbildningen än tidigare regeringar gjort, om än på lite annat sätt.