Vi lever sannerligen i en föränderlig tid. Med mitt nuvarande uppdrag vet jag aldrig vad som väntar runt nästa hörn och det är något av tjusningen med det hela. Att ständigt vara beredd att göra det bästa av situationen.
En god vän sa nyligen, att jag inte har många bollar i luften, utan snarare befinner mig i ett bollhav. Så kan man också se det och jag gillar ju att simma, så det ska väl ordna sig.
Under mars månad hade jag förmånen att delta på två lärorika resor. Den ena till Stellenbosch i Sydafrika för att undersöka förutsättningarna för ett projekt kring lokal utveckling.
Sju öars röst i EU
Fortsättning lär följa, men redan i en första kontakt blev det klart att Gotland och Stellenbosch som turistdestinationer - trots avståndet - har fler likheter än man kan tro. Att få till stånd ett projekt där vi kan utbyta erfarenheter och utvecklas på var sitt håll vore alldeles utmärkt.
Den andra till Bryssel för att träffa representanter från de andra B7-öarna för att diskutera utveckling i Östersjöområdet - inte minst i ljuset av Polens kommande EU-ordförandeskap. B7-samarbetet är definitivt en styrka i EU-sammanhang, där sju öars röst väger tyngre än varje enskild ös! Två betydande förändringar den senaste tiden är valet av Håkan Juholt till partiordförande för Socialdemokraterna och Christer Engelhardt till ordförande i partidistriktet.
Deras respektive företrädare har gjort beundransvärda insatser för jämlikhet och rättvisa och deras efterträdare har fina arv att förvalta och utveckla.
Jag känner mig trygg med Håkan Juholt vid det nationella rodret och Christer Engelhardt vid det lokala. Jag önskar dem båda varmt lycka till och ska göra vad jag kan för att tillsammans med dem förändra Sverige!
Grönsiskan
Gotland är fantastiskt i sin litenhet, närheten till varandra gör att engagemanget är stort i många frågor och det är verkligen positivt. En fråga som engagerar många är Grönsiskan. Jag fick frågan av GT om hur jag ser på situationen på Grönsiskan och inser, efter att ha fått en del samtal och brev, att det kan vara värt att utveckla mitt resonemang.
Grönsiskan är idag en privat hyresfastighet, dit man är välkommen som hyresgäst oavsett ålder och eventuell biståndsbedömning. Det är dock inte det faktum att fastigheten är privat, som är själva knäckfrågan.
Socialförvaltningen har inget åtagande i fastigheten idag förutom beviljade hemtjänsttimmar för enskilda brukare och jag hävdar att det bör vara så också fortsättningsvis.
Jag vet att det är en lösning som provocerar somliga, men jag ser det som ogörligt och dessutom orättvist att gå in med offentliga medel till en samlingslokal i just Grönsiskan, istället för att (i ett trängt ekonomiskt läge) verka för att ordna mötesplatser som betydligt fler äldre har tillgång till.
Mötesplatser för äldre
Eva Bofride undrar i GT 110406 varför jag inte helt sonika körde över oppositionen i Socialnämnden ifråga om mötesplatser för äldre och det kunde jag så klart ha gjort. Men, i den mån långsiktigt hållbara lösningar är möjliga, vill jag söka sådana.
Majoritet och opposition är överens om att tillskapa mötesplatser för äldre. I samband med styrkortsarbetet kommer vi att klargöra hur och när. Konstigare än så var det inte.