Vi tar ansvaret för Pjäsens drift

Budskapet inför övertagandet av driften är viktigt. Det ska inte bemannas upp eller växlas upp. Pjäsen ska drivas så som det drivs idag, till samma kostnad, men med Region Gotland som huvudman. Socialnämndens ordförande Hanna Westerén förklarar beslutet att ta över driften från Attendo.

Budskapet inför övertagandet av driften är viktigt. Det ska inte bemannas upp eller växlas upp. Pjäsen ska drivas så som det drivs idag, till samma kostnad, men med Region Gotland som huvudman. Socialnämndens ordförande Hanna Westerén förklarar beslutet att ta över driften från Attendo.

Foto: Petra Jonsson

Politik2012-06-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det har talats en hel del om ansvar efter att socialnämnden i oenighet beslutat att inte upphandla driften av äldreboendet Pjäsen, när avtalet löper ut 31 maj 2013. Jag tycker att majoriteten i socialnämnden visar på just ansvarstagande genom att ta över driften av Pjäsen.

Oppositionen stirrar sig blind på siffran 8,5 miljoner kronor. Så mycket dyrare är egenregin idag, jämfört med den upphandlade. Siffran blir besvärlig i sammanhanget då ingen vet vad en ny upphandling hade landat på, ej heller har Region Gotland tidigare drivit Pjäsen i egen regi.


Använda skattepengar effektivt
Pjäsen är Gotlands i särklass största äldreboende, med hundra platser. Det gör det till en otroligt viktig pusselbit och också en förebild för andra äldreboenden. Där om någonstans är det möjligt med att använda skattepengar effektivt, en effektivitet som ska komma gotlänningarna till del.

Med tanke på den utveckling Gotland står inför på äldreomsorgssidan känns det rimligt att Region Gotland har kontrollen över öns största äldreboende.

Budskapet inför övertagandet av driften är också viktigt. Det ska inte bemannas upp eller växlas upp. Pjäsen ska drivas så som det drivs idag - till samma kostnad - men med Region Gotland som huvudman.

Det görs just nu ivriga försök att framställa beslutet som märkligt och oöverlagt, men det hela är mycket enkelt. Avtalet löper ut 31 maj 2013. Socialnämnden hade att ta ställning till om ny upphandling ska ske eller om Region Gotland ska få chansen att genom Pjäsen effektivisera sin egen organisation. Majoriteten i socialnämnden valde det senare.

Något bör också nämnas om besparingar, som ju var huvudskälet till det extrainsatta sammanträdet i fredags. För att nå en budget i balans år 2012 gäller en hård restriktivitet, där till exempel placeringar prövas av närmaste chef och där äldre med många beviljade hemtjänsttimmar prioriteras i kön till särskilt boende.


Förebyggande åtaganden
Det som uppmärksammades mest var de förslag som skrivits fram av förvaltningen för att minska kostymen inför kommande verksamhetsår.

Förvaltningen pekade på olika vägval genom att belysa vad som är frivilliga, förebyggande åtaganden. Socialnämnden beslutade om en inriktning för kommande år, där inriktning blir att i större utsträckning satsa på så kallade "hemmaplanslösningar" för att på så vis undvika kostsamma institutionsplaceringar.

Det gavs också uppdrag om att belysa hur arbetsträningen i egen regi kan trappas ned med anledning av fler offentligt skyddade anställningar, och huruvida det är möjligt att minska kostnaderna för resursskolan Motivet.


Trots svältår freda
Vi är dock inte i mål ännu, varför ytterligare förslag till besparingar kommer på nämndsammanträdet i september.

Socialnämnden var emellertid rörande överens om att trots svältår freda till exempel ungdomsgruppen och deras otroligt viktiga förebyggande arbete. Ett beslut att vara stolt över!