Vad är hönan och vad är ägget? Flyttar folk från landsbygden till Visby för att det har blivit så besvärligt att bo på landet? Servicen blir allt sämre. Eller har det blivit så besvärligt att bo på landet, därför att servicen blir allt sämre, när allt fler flyttar till Visby? Folkmängden på ön är ungefär densamma, det är fördelningen mellan stad och land som förändras.
På 1940-talet räckte barnen i Levide till en bra skola med tre avdelningar och tre välutbildade lärare. Så var det väl i de flesta socknar på ön. Deras lön var säkert blygsam. Då hette det ännu: Statens kaka är liten men säker. Inget sådant gäller längre, det vet jag också. Det märkliga är att i det samhället fick även de icke perfekta plats. Tempot och lönekraven var inte så höga, inte för någon.
Två affärer
Har jag fel om jag påstår, att förr rättade folk sina krav efter de villkor som gäller här? Barn behövde inte åka buss till skolan, det gick bra att gå. Man nöjde sig med det blygsamma utbudet i affärn.
I Levide räckte kunderna till två affärer. Ingen hade bil, allt man behövde fanns i socknen, mejeri, kvarn, såg, smed, sömmerskor. Trafiken till fastlandet var inriktad på transport av våra produkter. Passagerare fick följa med, naturligtvis utan bil.
Så vill ingen leva numera. Vi vill ha utveckling. Alla vill få det bättre, man söker jobb med högre lön, så man kan konsumera mer.
Vi har rätt att ha det lika bra som stockholmare. Men eftersom vi inte kan få samma kollektivtrafik måste vi köra bil för att förflytta oss. Naturligtvis ha bilen med på färjan. Utbudet i affärerna i Visby är större och kanske billigare än i de få lanthandlar som finns kvar.
Alltså handlar man i Visby. Och då kan man lika gärna flytta dit. Om man inte råkar vara en av de få som ännu driver jordbruk.
Gotland följer trenden
Klarar Gotland det här i längden? Hälften av jordens befolkning bor i städer numera, så där följer Gotland trenden. Det storskaliga jordbruket ger inte många arbetstillfällen.
En mycket stor del av öns löntagare är anställda av kommunen. S-debattörer vill ha det så. Då kan man ta ut sin lönehöjning, med ty åtföljande skattehöjning. Min socialistiske mejlvän menar att med mer utbildning och mer eget ansvar kan vården och skolan effektiviseras så det behövs mindre personal. Färre anställda med högre lön! Men vad göra med alla dem som inte passar in i det högeffektiva samhället?
Tolv skolor
Rektorerna vill lägga ner tolv av öns skolor, eftersom barnen på landsbygden blir allt färre. Man kan spara 8,6 miljoner kronor på att ta bort det regionala stödet till skolor med för få elever.
Fyra, fem grundskolor utöver ön. Utbildning efter årskurs 6 bara i Visby och Hemse. Nästa steg i det tänket blir väl att flytta alltihop till Visby. Föräldrar ser nog en gräns för hur långt barn kan skjutsas med buss. Vi mådde så mycket bättre som tog timmar på oss för att gå hem från skolan.
Det här låter som den enfaldigaste nostalgi. Avsikten är bara att visa att vi väljer vårt samhälle. Med varje beslut som tas av de demokratiskt valda antyds en viljeinriktning. Lika mycket betyder de beslut som fattas vid köksbordet.
Blir resultatet en mycket utbredd men ändå ganska liten stad och några ensamma bönder kvar ute i socknarna?