Vi vill göra kommunen till en mönsterarbetsplats
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi satte också upp ett antal mål för vår politik, som skulle vara möjliga att följa upp.
Så här efter fyra år och i början av en ny mandatperiod kan vi konstatera att mycket av det vi föresatte oss att göra, också blev genomfört eller vi kom en bra bit på väg.
Fler heltider
Vi lyckades mer än halvera antalet oönskade deltider, vilket var ett av målen. En minskning av sjukfrånvaron lyckades vi med, men inte i den omfattning som vi ville.
Antalet visstids- och timanställda har minskat betydligt, men inte tillräckligt. Helt går det inte, eftersom vi är i behov av vikarier främst under sommaren.
Ett annat område som vi har mer att göra är att minska handläggningstiderna för rehabilitering. En minskning med 30 procent lyckades vi genomföra.
Det går att räkna upp många fler åtgärder som genomförts och jag vill påstå att den gångna mandatperioden i många avseenden varit väldigt lyckosam, men att det krävs mer av åtgärder för att förbättra personalpolitiken i Gotlands Kommun.
I vårt valmanifest för mandatperioden 2007-2010 var en av punkterna att göra de kommunala arbetsplatserna till mönsterarbetsplatser. Nu fick vi inte förtroendet att leda kommunen, utan måste utifrån en oppositionsroll lyfta frågan. Det blir inte lika enkelt.
Under den mandatperiod vi nu inlett kommer vi socialdemokrater lyfta fram olika områden, som vi anser vara viktiga för att skapa en bättre personalpolitik.
Kommunen antagit många bra policydokument som stöd för en bra personalpolitik. En del har fått hyfsat genomslag och andra dokument inget alls. En av de viktigaste åtgärderna är att se till att de beslut som nämnder och styrelser samt kommunfullmäktige beslutat om får genomslag.
En bättre personalpolitik
Jag skall redovisa några av de frågorna vi kommer att driva under denna mandatperiod:
1. Förra året gav vi social- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att upprätta en plan för hur vi skulle kunna ge alla anställda inom äldreomsorgen i första skedet heltidsanställning i botten. Med rätt till deltid om så önskas under en kortare eller längre period.
2. Vi vill också ge de anställda större inflytande över arbetstiderna. Pröva nya arbetstidsmodeller, som tillgodoser brukarnas behov i första hand, men även ser till de anställdas möjlighet att förlägga sin arbetstid bättre utifrån egna förhållanden.
3. Delaktighet är mycket viktigt i ett förändringsarbete och jag anser att vi inte givit de anställda den möjligheten i tillräcklig omfattning under de svåra ekonomiska åren.
Tydligt och bra ledarskap
Nu är vi i ett bättre ekonomiskt läge och måste ge personalen utrymme för inflytande, delaktighet och utveckling. Genom att ge personalen möjlighet att påverka den egna arbetsplatsen uppstår en större arbetsglädje. Jag är övertygad om att detta ger vinster på olika plan.
4. Utbildning och kompetensutveckling är oerhört viktigt. Vi måste se till att all personal får del av kompetensutvecklingsresurserna. Det är viktigt att vi budgeterar för detta och värnar utbildningsbudgeten även i svåra ekonomiska lägen. Det ger så oerhört mycket tillbaka.
5. Tydligt och bra ledarskap är viktigt för att de anställda skall må bra och för att verksamheten skall hålla god kvalité.
Vi socialdemokrater kommer under denna mandatperiod återkomma med olika initiativ i nämnder och styrelser och i kommunfullmäktige för att göra Gotlands kommun till en mönsterarbetsplats och att Gotlands kommun blir en attraktiv arbetsgivare.